2 октомври 2021 г.

В началото на октомври 1941 година, силите на Вермахта са на подстъпите към Москва. В края на септември Хитлер нарежда пълна мобилизация и осъществяване на една от главните операции в целия план Брабароса – атаката срещу столицата на Съветите, която западните историци наричат „Операция Тайфун”.

В рамките на “Операция Тайфун”, която започва с настъпление на 2 октомври 1941 година, немците задействат групата армии “Център”, съсредоточвайки силите на 77 дивизии, от които 14 танкови и 8 механизирани. Общата численост на войниците на Вермахта достига 1,8 милиона войници, които разполагат с 14 000 оръдия, 1700 танка, 1390 бойни самолета.

Срещу това Червената армия разчита на 800 000 бойци, 6800 оръдия и едва 780 танка и 545 самолета. Съветските формирования са слабоподготвени, защото в по-голямата си част се състоят от запасни кадри, а освен това не разполагат и с необходимото въоръжение.


Главната цел на удара на Вермахта е пробив на предните отбранителни линии на Червената армия, заобикаляне от север и от юг на Москва и бързото й превземане. Руснаците залагат на защитата на т.нар. направление Можайск. Но много скоро става ясно, че силите им около Вязма попадат в обсада. Вермахта помита без много усилия и пробива отбранителните линии. Изглежда, че никой не е в състояние да спре настъплението. И тогава се случва поредното руско чудо – заваляват есенните дъждове.




Три седмици непрестанно вали. От Можайск до Москва днес се пътува с влак за по-малко от два часа. Силите на Вермахта могат за максимум два дни да преодолеят това разстояние, но не успяват. Непрестанните валежи правят пътищата абсолютно непроходими за техниката им. Съветите се възползват от дадената им отсрочка и се организират. С цената на огромни жертви Москва е опазена.

Към средата на месеца и в третата десетдневка, дъждовете престават и почти веднага студът сковава всичко. Германците могат отново да тръгнат в настъпление, но се появява нов проблем – оказва се, че смазочните материали за техниката им не са пригодни за условията на руските студове. А и тогава идва контра ударът, осъществен от новосформираната 26-та армия с модерни танкове Т-34. Бронираните машини нанасят мощни атаки по фланговете на настъпващата 2-ра танкова група в района на Мценск и спират настъплението на германците на река Зуша.


От тук насетне, през ноември и декември следват нови опити на германските войски да пробият руската отбрана, но вече липсва устрема. В началото на декември Червената армия преминава в контранстъпление и успява да отблъсне немските сили до изходните им позиции преди началото на “Операция Тайфун”.




В началото на 1942 година руските войски вече уверено контраатакуват и навсякъде успяват да изтласкат армиите от групата “Център”. Разгромът на ударната групировка води до загуба на координация в германското командване. От постовете им са снети главнокомандващият сухопътните войски генерал-фелдмаршал Валтер фон Браухич, командващият групата армии “Цнетър” Федор фон Бок, командващите 2-а и 4-а танкови армии Хайнц Гудериан, Ерих Хьопнер и Адолф Щраус, както и още 35 генерали.

Контра настъплението на Червената армия под Москва разрушава мита за непобедимостта на германската армия и тотално осуетява плановете на Хитлер за мълниеносна война.

-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...