6 септември 2015 г.

Всекидневните задачи може да изискват повече време и усилия, ако се намирате в безтегловност. На снимката е запечатан момента, в който астронавтът Чел Линдгрен, част от екипаж, който в момента се намира на борда на Международната космическа станция (МКС), отваря пакет с плодове. Свежите продукти бяха доставени с новия транспортен кораб на борда на станцията. Астронавтите имат възможността да разнообразят до известна степен еднотипната храна от консервирани в туби продукти. Плодовете на станцията се доставят обикновено с непилотирани транспортни кораби от типа на H-IITransfer Vehicle (HTV-5).

Астронавтите обаче се учат сами да произвеждат в космоса зеленчуци. Първите опити с червени марули се оказаха успешни, но експериментът няма да спре до тук. Цялата първа реколта от “космически марули” беше върната за изследвания на Земята, а астронавтите получиха разрешение да изядат половината от следващата.

Докато са на борда на МКС астронавтите изпълняват най-различни дейности и всеки прекарва свободното си време в различни занимания. Работната им седмица е от 5,5 дни, а за почивка им остава ден и половина. За да спазват “земните” биоритми, астронавтите се опитват да спят “нощем” (макар че станцията извършва една обиколка за около 90 минути). Плановите задачи през работния ден са обикновено за около 6,5 часа, още 2,5 часа астронавтите прекарват във физически упражнения. За обяд имат един час.
През свободното си време астронавтите си пишат с близките, правят снимки на Земята, гледат филми или просто четат.

Не е забравена и хигиената. Астронавтите прекарват обикновено между шест месеца и една година на орбита. Това означава, че им се събира доста пране. “Не се занимаваме с пране, защото за това е нужна много вода, а на МКС водата е с цената на злато. Освен всичко друго, предполагам, че ще е много сложно да се създаде перална машина за космически условия. Така че, обикновено изхвърляме мръсните дрехи. Тези панталони, например, ги нося вече около два месеца”, разяснява астронавтът Скот Кели.


0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...