7 септември 2015 г.

Археолози откриха огромен каменен монумент, заровен под зелените поля само на 3-4 километра от знаменития Стоунхендж, съобщава The Guardian
Археолози откриха останките от огромен каменен монумент, останал заровен през хилядолетията под зелените поля само на 3-4 километра от прочутия Стоунхендж.

Под пластовете почва и трева е открито съоръжение, изградено от 90 големи каменни блока, формиращи подковообразна конфигурация. Неолитната „арена“ е обърната към река Ейвън и очертава края на естествената сухата долина, с изход към реката.

Археолозите са използвали специализиран геоложки радар, за да отбележат местата на 30 незасегнати скални къса, някои от които в праисторически времена са се извисявали на над 4,5 метра над повърхността. Фрагменти от още 60 повалени и заровени под почвата монолити, или основите, в които са лежали, разкриват цялата картина на древния монумент.

Винс Хафни, археолог от Университета в Брадфорд, който ръководи проекта Stonehenge Hidden Landscape, обяснява: „Пред нас се очертава най-грандиозният монумент от каменната епоха, който някога е откриван в Британия, а вероятно и в Европа. Това е нещо като „археология на стероиди“.

Специалистите предполагат, че каменните монолити са били поставени на мястото преди повече от 4500 години – първо южната част, която да огради ритуалната арена, образувана в естествената седловина. Вероятно скалните блокове са били съединени с каменни насипи, прекъснати така, че да се подчертаят естествените граници на мястото.
Хафни пояснява: “Предполагаме, че мястото е представлявало нещо като ритуална арена”.

Екипът е картографирал терена около Стоунхендж, използвайки всички съвременни достъпни технологии. Откритията си те представят пред British Science festival в Брадфорд.

Данните показват, че заровените камъни са полегнали, но Хафни и екипът му са убедени, че някога те са били изправени, а впоследствие са повалени от древните строители, когато мястото е било “пренаредено”. Повалените монолити са останали под големите насипи, които образуват “суперхенджа” известен като Durrington Walls.

Durrington Walls е с диаметър около километър и е една от най-големите структури от неолитната епоха. Цялото съоръжение е обградено от насип и ров, който на места достига до 40 метра в ширина. Вътре в заграденото от Durrington Walls място са открити дървесни останки, най-вероятно от по-късни поселения.

Проектът Stonehenge Hidden Landscape революционизира начина, по който работят археолозите. Основният монумент – Стоунхендж – се оказва в средата на цял комплекс, в който се намират неолитни гробници, погребални ями и “храмове”. Миналата година на мястото бяха открити 17 нови структури, пръснати по цялото протежение на комплекса.

В една от структурите, наречена Cursus, която се намира северно от Стоунхендж и се простира на дистанция от близо 2 мили, бяха открити две големи ями. Вероятно са служили за астрономични цели: по време на лятното слънцестоене, погледнато от позицията на Стоунхендж, който е изграден около 400 години по-късно, Слънцето изгрява над  източната яма и залязва над западната.


Пол Гарууд, археолог и водещ историк в проекта от Университета в Бирмингам, казва, че "новите открития в Durrington Walls променят изоснови начина, по който учените подхождат към разбирането на предназначението на Стоунхендж и терена около него. Всичко, писано и казано преди за Стоунхендж и района около него, трябва да бъде пренаписано и преосмислено”, категоричен е Гарууд.

Неговият колега Ник Снашал допълва: “Последните открития дават нови данни за онова, което лежи под Durrington Walls. Наличието на каменни монолити, които вероятно са ограждали цялото място, което е може би най-голямото неолитно поселение в Европа, отварят нова глава в изучаването на историята на Стоунхендж”.


0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...