7 септември 2015 г.

Хиляди туристи се стичат във Венеция, за да видят едно от най-колоритните и впечатляващи местни събития – Историческата регата (итал. Regata Storica). Наименованието на регата не е случайно – първите документални сведения за провеждането на подобно “шоу” датират още от XIII век. Традицията вероятно възниква заради необходимостта да се поддържа формата на екипажите на огромния военен флот, който Венецианската република поддържа.

Днес Историческата регата е впечатляващо зрелище. Предшества я парад от няколко десетки разноцветни лодки, собствениците на които са облечени в традиционни костюми от XV–XVI век. След това е състезателната част от мероприятието – участниците се надпреварват от залива Сан Марко по Канал Гранде към мястото на финала, което е край грандиозна плаваща сцена, издигната пред двореца Ка 'Фоскари.

По време на Историческата регата се провеждат четири вида състезания: за жени, мъже, юноши и гонки със спортни гондоли “Гондолини”. Първите четири екипажа от всяка категория получават парични награди и шампионски знамена. Пристигналият първи получава червен флаг, а следващите бял, зелен и син, съответно.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...