6 септември 2015 г.

Медици от Нова Зеландия и Швеция провеждат нови експерименти, за да установят, доколко вярно е твърдението, че по-голямата от сестрите в едно семейство по-често рискува да се окаже с наднормено тегло.

По време на изследването учените проследяват връзката между поредността на раждане на момичетата в семейството и индекса на телесната маса (ИТМ). Този показател се определя като съотношението между теглото (в килограми) спрямо квадрата на височината (в метри) и посредством него се определя наличието на наднормено тегло. Например, при тегло от 60 килограма и ръст 1,7 метра ИТМ е равен на 20,7.

Специалистите анализират медицинските данни на повече от 13 хиляди двойки сестри, родени по различно време в Швеция през периода между 1991 и 2009 година. Авторите на изследването стигат до извода, че по-големите момичета се раждат с по-малко тегло, отколкото по-малките им сестри, но към 25-тата си година са с приблизително 30% по-високи шансове да се “сдобият” с излишни килограми.

Съавторът в изследването Уейн Катфилд от Университета в Оукланд обяснява този ефект с това, че кръвоносните съдове на матката при първата бременност на майката са по-слаби и по-тънки, отколкото при повторното раждане. В тази връзка плодът получава по-малко хранителни вещества. Бъдещата кака се ражда по-лека, отколкото бъдещата си сестра, но по-нататък компенсира това изоставане на старта на живота си с консумацията на повече храна.

Хари Сак от Университета Дикин в Мелбърн не изключва и влиянието на социалните фактори върху ИТМ, изразяващи се в конкуренция за храната, както и с по-малките разходи по принцип за второто дете. Интересното е, че при мъжете се наблюдава сходна зависимост между ИТМ и поредността на раждане – по-малките братя са с по-нисък ИТМ и са с по-развита мускулатура.

Между другото, наскоро психолозите наскоро развенчаха мита за интелектуалното превъзходство на първородните деца. Оказва се, че наистина при тях коефициентът на интелигентност е по-висок, спрямо по-малките им братята и сестри, но разликата е незначителна – едва един пункт, което е в рамките на статистическата грешка.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...