10 септември 2015 г.

Европейската космическа агенция (ESA) публикува изображение на галактичните влакна, простиращи се между Големия и Малкия Магеланов облак.

Галактическите влакна (Galaxy filament) са най-големите космически структури във Вселената. Представляват нещо като “нишки” от галактики, простиращи се на разстояния от около 50-80 мегапарсека (163-260 милиона светлинни години) през пустотата на космическите пространства. В стандартния модел за еволюцията на Вселената галактическите влакна са се формирали по протежение на мрежовидната структура от потоци на тъмната материя.
Излъчването от праха и газовете във влакната позволява на учените да ги откриват, какъвто е случаят и с изображението, направено с помощта на космическата обсерватория Planck.

В левият долен ъгъл на снимката се вижда Малкият Магеланов облак, а Големият Магеланов облак се намира в центъра.

Малкият и Големият Магеланови облаци са неправилни галактики, видими на южната небесна сфера и отчасти – от Близкия изток и части от Азия. Малкият облак е с маса около 7 милиарда пъти по-голяма от това на Слънцето и се намира на разстояние около 200 000 светлинни години от Земята. Големият Магеланов облак е с маса, равняваща се на 10 милиарда Слънца и се намира на дистанция от 160 000 светлинни години.


0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...