10 септември 2015 г.

Химикът от Масачузетския технологичен институт Дейвид Уитлок предлага, вместо да премахваме бактериите от телата си в банята под душа с помощта на сапун, гелове и каквито още може да се сетите миещи средства, да правим точно обратното – да ги размножаваме по телата си и така да се радваме на чиста кожа и здрави коси.

Практичността на метода си Дейвид Уитлок демонстрира с личен пример. През последните 12 години той използва за почистване на тялото си… бактерии, и през цялото това време не е вземал душ в банята. Сигурен е, че нашите предци са можели да се похвалят с отлично здраве, в това число и заради това, че са се миели по-рядко, а за личната хигиена са използвали изключително натурални средства.

Ето какво казва химикът, преподавател в реномираното американско учебно заведение: “Днес, докато се къпем, отмиваме от кожата си не само мръсотиите, но и полезните бактерии – естествената защита на кожата ни. От там тръгват различни кожни заболявания и като цяло отслабва имунитетът ни. Освен това, нито едно изследване не е доказало ползата от шампоаните, сапуните и подобните миещи препарати за тяло”.

След като твърдо се убеждава, че идеята му е правилна и работи на практика, Дейвид Уитлок основава в Кеймбридж компанията AOBiome. Наскоро фирмата пусна на пазара първата си серия продукти за кожа Mother Dirt с живи бактерии Ammonia-Oxidizing-Bacteria. Това са спрей, шампоан и тоник.

Mother Dirt съдържа бактерии, които попадайки върху кожата, поглъщат амоняка и пикочната киселина – съставните части на човешката пот, и отделят азотен оксид – натурален антиоксидант и противовъзпалително средство. Производителят препоръчва използването на новото средство вместо традиционните сапун, гел и шампоани за поддръжка на здравето. Но се подчертава, че миенето и къпането с вода не бива да се заменя напълно.

Между другото, наскоро британски учени установиха, че болшинството британци мият ръцете си само когато ги накарат (или са принудени от обстоятелствата). Със специални датчици, поставени в обществени тоалетни, специалистите проследяват реакцията на хората, на които е напомняно да спазват правилата за лична хигиена.



0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...