26 септември 2015 г.

Изследователи от Университета в Минесота се опитват да покажат чрез музиката, какви са климатичните промени, настъпили през последните 133 години на планетата ни.

Професорът по география в Университета в Минесота Скот Сен Джордж и негови студенти са създали необикновена музикална композиция за струнен квартет. В “парчето” са вплетени данните за средногодишната стойност на температурите през последните над 130 години в различните климатични области. Изследователите акцентират върху четири зони – тропиците, средните ширини, високите ширини и полярната зона. Всяка от тези зони звучи като отделен инструмент – тропиците са представени от виолончело, две цигулки свирят за умерената климатична зона и високите географски ширини, а виолата представя арктическата зона.

Композицията започва с ниски тонове, които отговарят на средната температура през 1880 година. Постепенно тоновете се покачват, преминавайки в следващата октава. Това нагледно демонстрира, че климатичните промени на Земята са налице и се движим в неправилната посока.

Идеята да се пресъздаде чрез музика данните за температурата на планетата е още от 2013 година, когато е създадена подобна композиция, но е само за виолончело.


0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...