16 август 2016 г.


На снимката е запечатано в близък план окото на пантеров хамелеон (лат. Furcifer pardalis). Фотографът е заснел кадъра в природния резерват Montagne des Francais. Много добре може да се види необикновеният строеж на зрителния орган на земноводното. Изпъкналите очи на хамелеона са обвити в люспест клепач, в центъра на който се намира отвор за зеницата. Останалата част от окото е скрита под кожата и не се вижда.

Очите на хамелеона се движат и фокусират независимо едно от друго, което му позволява да вижда два различни обекта едновременно. Освен това така осигуряват на земноводното обзор от 360 градуса, без да се налага да си движи главата. Когато хамелеонът забележи жертва, очите му се фокусират едновременно върху нея, което му дава точна стереоскопична представа и усещането за разстояние. Благодарение на тази способност животното може да “фиксира” дори и малки насекоми на разстояние от 5-10 метра.

Когато си избере жертва, хамелеонът “изстрелва” езика си. Той може да надвишава 1,5-2 пъти дължината на самия хамелеон. Биолозите са изчислили, че при по-малките видове хамелеони пропорционално езикът е по-дълъг. Изстрелването на езика е много бързо – обикновено достига плячката за 0,05 секунди.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...