26 август 2021 г.

На тридесетина километра от Санкт Петербуг, старата столица на Руската империя, се намира Петерхоф. Известен до неотдавна като Петродворец, този парк-дворец е включен в списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО.

В последните дни на август 1723 година по заповед на цар Петър I Велики във все още строящият се тогава комплекс са пуснати първите фонтани. По онова време те са само няколко, но с течение на годините са добавяни нови и нови от чудните съоръжения. Днес, ако решите да разгледате всички, ще ви е нужен цял ден. На територията на Горния и Долен парк се намират 200 фонтана и 4 каскади.

Без да претендира за абсолютна точност, историографията е приела, че пускането на първите няколко съоръжения е станало на 26 август 1723 година. Ако решите да направите обиколка на това място, вероятно ще започнете от Голямата каскада – една от най-известните в света композиции от фонтани. Съставена е от 64 фонтана, 255 скулптури и барелефи и предлага красотата на 138 бликащи струи вода. Голямата каскада тръгва от Долния грот - няколко помещения, наподобяващи плитки пещери.  От двете страни на грота се издигат подобни на стълби с по седем стъпала ансамбли, по краищата на които са наредени позлатени статуи и вази. Между стълбите се намира фонтанът “Кошница”, чиито води се изливат в голям “котел”.



От двете страни на “кошницата” са разположени фонтани, изобразяващи старец и млада девойка, наречени “Волхвов” и “Нева” – символизират реките, които се съединяват чрез Ладожския канал в началото на XVIII век. Като цяло, Голямата каскада олицетворява победата на Русия над Швеция и завоюването на достъп до Балтийско море. Статуи на тритони, сирени и наяди “свирят” триумфални песни във възхвала на тази победа, а античните герои и богове гледат от високо на разстилащата се пред тях водна красота.

В централното огледало на Голямата каскада е поставен фонтан, чиято скулптурна композиция представя библейският Самсон, разкъсващ лъвска глава. Фонтанът, въпреки че е част от цялата каскада, е самостоятелно обособен. Решението за поставянето му е на императрица Анна Ивановна през 1734 година, по случай 25-тата година от победата над шведите при Полтава. Разгромът, който руските войски нанасят на шведския противник, е в деня на св. Самсон. Освен това, гербът на Швеция включва и лъв. Затова е решено символично фонтанът да пресъздава библейският герой, разкъсващ пастта на хищния звяр. От устата на лъва бие мощна струя, която се извисява на 20 метра височина. Самсон е обкръжен от седем малки скулптури на делфини. По време на Втората световна война композицията е плячкосана от немските войски, но две години след края на войната фонтанът отново е пресъздаден.

По заповед на императрица Екатерина е построен фонтанът “Фаворитен”. В басейна на фонтана мопс се опитва да догони четири патици. Малките медни фигури се задвижват с помощта на специално водно колело, монтирано на дъното на басейна. От фонтана се носи яростно крякане и лай, което също привлича вниманието на посетителите.




Друга интересна атракция е каскадата “Шахматната планина”, известна и като “Каскадата на драконите”. Това е най-голямото съоръжение в Долната част на дворцовия парк. Височината му е 21 метра. По замисълът на Петър I, този фонтан трябва да прилича на фонтанът от резиденцията на френския крал в Марли. Каскадата представлява четири плата, всяко на черно-бели квадрати, което го прави подобие на шахматни дъски. На върха му има грот, който се охранява от три дракона, от чиито уста се леят струите вода. В края каскадата завършва с кръгъл басейн, до който се стига по стълби от двете й страни, украсени със скулптури.

На площада пред “Шахматната планина” се издигат два фонтана, точни копия на фонтаните, намиращи се пред катедралата св. Петър в Рим. Тези фонтани са построени на принципа на пирамидата – водата се разбива първо в плоската чаша на малък осмоъгълник, а след това се стича в по-голямата чаша отдолу. Фонтаните в началото са били дървени, боядисани да създават илюзия за гранит. В края на XVIII век са изработени гранитните “Римски” фонтани.

Има и фонтан, наречен “Пирамидата”, който е така проектиран, че да не може да се вижда, докато посетителите се разхождат по алеите на дворцовия комплекс. Огромната водна “пирамида”, която напомня и на изработена от кристал, изниква изведнъж пред погледа на озовалите се пред нея.



Фонтанът се състои от 4 каскади, разположени точно по четирите посоки на света. “Пирамидата” отново напомня за победата на русите в Северната война. Руските войници имали обичая да издигат пирамиди на местата, където са водени сражения, както и в края на всеки преход на войските.

От двете страни на морския канал се намират двата най-стари фонтана в Петерхоф – “Адам” и “Ева”. Скулптурите са копия на статуи от двореца на Доджите във Венеция. Композицията на фонтаните се допълва от еднакви дървени беседки. “Адам” и “Ева” са символи на двете големи императорски фигури – Петър I и Екатерина Велика. На практика това са двата фонтана, които никога не са променяни за почти трите века, откакто са издигнати.


-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...