10 август 2015 г.

Калдерата на супервулкана йелоустоун
Последното голямо изригване на вулкана в Йелоустон е било преди около 640 000 години. Намиращият се в северозападната част на Северноамериканския континент вулкан днес е сред основните точки, върху които са фокусирани множество изследвания на специалисти в различни области.

Вулканът спи от много дълго време. Последната активност в калдерата (котловината, образувала се от действието на вулкан) на Йелоустоунския вулкан, според последните данни, е от преди 70 хиляди години. Учените обаче не могат да изключат вероятността за ново голямо изригване. Авторите на нов аналитичен обзор, посветен на Йелоустоун са категорични, че никой не е в състояние да предвиди бъдещето на този природен феномен.

Знае се, че под супервулкана, намиращ се в националния резерват Йелоустон, който се покрива части от територията между щатите Уайоминг, Монтана и Айдахо, има огромен резервоар от разтопена магма. По изчисления на геолозите, в този резервоар има достатъчно материал, с който 11 пъти може да се напълни целият Гранд каньон.

Учените са разработили компютърни модели, за да разберат какви ще са последствията от евентуално ново изригване на Йелоустоунския вулкан. Според симулациите, подобно изригване ще е 10 пъти по-мощно от изригването на стратосферния вулкан Света Елена от 18 май 1980 година. (До този момент изригването на Света Елена е най-разрушителното и с най-много жертви изригване в историята на САЩ – загиват 57 души, разрушени са стотици домове и инфраструктурни обекти.) Шансовете за ново изригване на Йелоустоун днес се определят като 1 към 700 000.

Изследването, което Геоложката служба на САЩ извършва сега с помощта на специално разработен софтуер, показва, че в резултат на евентуално изригване в Йелоустоун преките жертви ще са около 90 000 души. Населените места в радиус от 480 километра от Йелоустоун ще се окажат засипани със слой вулканична пепел, достигащ дебелина от 90 см.

Отвъд този периметър населените места ще се покрият с по-слаба покривка от вулканична пепел. Но дори покривка от няколко сантиметра ще нанесе значителни щети за градовете – канализацията и водопроводите ще се запушат, а сградите и останалата инфраструктура ще се окажат засипани с пепел. Заради облаците прах и пепел ще спрат полетите на самолети и ще има нарушения в комуникационните връзки.

Според учените, изхвърлянето на огромни количества газове в атмосферата ще доведе до най-малко едногодишна вулканична зима – явление, подобно на последствията от масова употреба на атомно оръжие. Заради поглъщането от праховите облаци на големи количества от слънчевата светлина и топлина на територията на цяла Северна Америка ще е по-студено, а денем осветеността ще е като при мъгла. Големи ще са щетите за селскостопанската продукция.

Учените обаче са почти уверени, че дори катаклизъм с подобни мащаби не е в състояние да доведе до по-големи геоложки изменения на континента.

2 коментара:

  1. Dori kataklizam v takav mashtap ne zastrashava planetata vinagi ima reshenie.

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен12.11.17 г., 21:05

    В Йелоустоун имаше земетресение с магнитут 4.7 по Рихтер.Но ако земетресение със сила повече от 5.8 разтръси Йелоустоун тогава шансовете за изригване са повече 38%.Това изригване ще е стотици и дори милиони от колкото падането на най-голямата атомна бомба хвърляна във света.Моного организми с който и хората ще загинат.Сегашното население на Земята е 7 650 000 000.След изригването населението ще спадне на 6.999 милиарда.Но за щестие във 21 век да има такова изригване е 2.3%.

    ОтговорИзтриване

Може да ви е интересно...