15 юли 2016 г.

Полезните свойства на кайсиите са познати отдавна и са ценени от много народи по света – китайци, римляни, араби, французи. Във всяка кулинарна традиция на Стария континент присъстват най-различни блюда от кайсии.

За родина на кайсиите е прието да се смята Западен Китай. Китайците открай време високо са оценили полезните свойства на тези плодове. Според една легенда, китайският лечител Дон Фен, живял през III век, не искал от пациентите си да му плащат, а просто ги молел да посадят кайсиево дърво. Друго предание пък твърди, че Конфуций преподавал на учениците си сред кайсиева градина.

Заради римляните, които наричат кайсиите арменска слива (prunes armenaica), дълго време се смята, че Армения е родина на кайсиите, но учените не са открили никаква дива разновидност на плодното дръвче в арменските земи.

Арабите се запознават с кайсиите благодарение на персите. Точно те започват масово да садят плодните дръвчета и да консумират плодовете им както в сурово, така и в консервирано и сушено състояние. Първите кайсиеви дръвчета са засадени в испанска Андалусия от арабите.

В Европа кайсиите се разпространяват масово през XVI век. С особена популярност се ползват във Франция, и най-вече плодовете, отгледани в Лангедок и Прованс. В началото на XIX век най-прочути стават кайсиите, отглеждани в Клермон. Известният френски писател Александър Дюма е голям почитател на кайсиите. Прочут е и с това, че като познавач с изтънчен вкус издава своя кулинарна книга, в която включва няколко рецепти на сладка и ястия, приготвяни с кайсии.

Крем от кайсии по рецепта от епохата на Луи XIV 

Александър Дюма смята, че в тази рецепта ратафията* може да се замени с бяло вино, но уточнява: “Не избирайте прекалено вкусно или ароматно вино – ще задушава вкуса на плодовете”. Дюма твърди още, че рецептата е взета от медицински манускрипт от времето на краля-слънце Луи XIV, а както е известно дворцовите порядки от това време са на най-високо ниво, в това число и в кулинарно отношение.

Продукти:
12 зрели кайсии
125 г захар
30 мл ратафия (може да се замени с кайсиев ликьор или бяло вино)

жълтъците на 8 яйца
120 г захар

Етапите на приготвяне: 
Кайсиите се измиват, нарязват се на половинки и се махат костилките. Засипват се със захарта и малко вода и се варят 15-20 минути (в зависимост от размера на плодовете). Сварените  плодове се охлаждат. След това се намачкват на пюре, в което се добавят ратафията (или ликьора). Жълтъците на осем яйца се разбъркват с останалата захар и се варят на водна баня, докато се сгъстят. Накрая кайсиевото пюре се смесва със сгъстената яйчено-захарна смес и леко се сварява. Поднася се в купички, а може да добавите за украса парченца свежи кайсии и листчета мента.

Пудинг от хляб и пресни кайсии

Тази рецепта на Александър Дюма напомня по-скоро блюдо, традиционно за мъгливия Албион

Продукти:
600 г пресни кайсии (или 400 г кайсии от компот)
10–15 филийки хляб (в зависимост от размера на формата, в която ще се пече)
100 г чисто масло
150 г захар (или повече, зависи колко сладко искате да е ястието)
200 г плодов сок, колкото се може по-малко сладък
200 г малини
1 жълтък

За сиропа:
600 мл вода
400 г захар
2 супени лъжици алкохол (водка, ракия, коняк, уиски)

Етапи на приготвянето:
В сиропа, сварен от водата и захарта, се добавя алкохола. В тази смес се поставят кайсиите и се варят, докато омекнат (10–15 минути, в зависимост от това, колко зрели са плодовете). Сварените кайсии се изваждат и се оставят да изстинат. Изваждат се костилките и се начупват, а ядките се обелват и се натрошават на не много ситно.
На филиите хляб се отстраняват коричките. После ги намазвате тънко с масло. С останалото масло намазвате дъното на съда за печене и нареждате филиите. Пластът хляб се поръсва със захар. Отгоре се нареждат част от кайсиите, част от малините и натрошените ядки. Полива се този слой с няколко лъжици от плодовия сок. По същия начин се редуват и следващите слоеве на пудинга. Най-горният слой от хляб се намазва с жълтъка.
Пече се във фурната около 25 минути при температура 175 °С. За пудинга може да се използва какъв да е хляб – не е задължително да е пресен, стига да не е плесенясал. През зимата вместо пресни кайсии може да се използват от компот, но в този случай трябва да се намали количеството на захарта и разбира се, не е нужно да се варят в сироп.

*ратафия се наричат спиртни напитки, получавани чрез настойка от пресни плодове в 90-градусов спирт. Разновидност на ликьорите, като се различават от тях по по-малкото съдържание на захар, но и по по-високата алкохолна концентрация.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...