14 юли 2015 г.

Религиозната организация “Храм на сатаната” се подготвя за откриването на паметник на божеството Бафомет. 
Статуята, за която се твърди, че струва 100 000 долара, представлява същество с тяло на човек, глава на козел и крила. Високата почти три метра фигура е излята от бронз с тегло почти един тон. По време на предвиденото за 25 юли откриване на паметника, всеки желаещ ще може да се покатери на коленете на Бафомет и да си направи снимка за спомен. Вече са пуснати в продажба билети за събитието.

“Мисията ни се състои в това, да събудим у хората състраданието и съчувствието”, разказва ръководителят на “Храма на сатаната” в Детройт Джекс Блекмор, като отбелязва, че предлаганата от тях концепция за сатаната е повече литературна, отколкото религиозна.

От гледна точка на закона, сатанистите имат пълно право да поставят паметника, но обществеността посреща инициативата с негодувание. Първи, разбира се, в защита на Детройт срещу “сатанинското нашествие” се хвърлят представителите на църквата. На пресконференция, дадена от деветима християнски лидери, противопоставящи се на откриването на монумента, пастор Дон Шелби призовава вярващите “да се сплотят, за да се противопоставят на демоничния дух, опитващ се да превземе града”. “Това изобщо религия ли е? Те мислят, че сатаната е литературен герой, подобно на Дъмбо (Дъмбо е слонче, главен герой в анимационни филми на “Дисни”). Но да сте чували за съществуването на църква на Дъмбо?”, заявява Шелби.

От втората половина на ХХ век Детройт, бившата автомобилна столица на САЩ, преживява финансова и социална криза. Инфраструктурата в града се руши, хората изоставят домовете си и се преместват да живеят в други градове, полицията не успява да се справя с хаоса по улиците. Дълговете на държавната администрация нарастват, а общинските власти не може да се справи с поддръжката на градската среда.

Бафомет е името на езическо божество, превърнало се в олицетворение на сатанизма. За пръв път се споменава в поезията на трубадурите през XII век. Символи на Бафомет са козята физиономия и пентаграма и се използват от Църквата на Сатаната. Може да се видят на обложката на всяка “Сатанинска библия”.


0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...