14 юли 2015 г.

Плутон от дистанция малко над 1 милион километра. 13 юли 2015 г. Снимки: NASA
Сондата на NASA New Horizons днес записа още една страница в усвояването на космоса от човека. В 14:49 часа българско време тя прелетя максимално близо до планетата-джудже в Слънчевата система. Движейки се със скорост от 14км/с New Horizons премина само на 12 500 километра от повърхността на планетата.

Човечеството очаква нови интересни открития, заяви главният експерт в мисията New Horizons Алън Стърн. Онова, което вече стана известно, благодарение на данните от сондата от полета й към Плутон, е повод за гордост. Учените са въодушевени от получените снимки на Харон, спътника на Плутон, на които се наблюдават признаци от сложен геоложки строеж, включващи всякакъв вид активни геоложки процеси – нещо, което специалистите не са очаквали.

New Horizons по размер е колкото роял. Движи се със скорост от почти 58 000 км/ч. Това е най-бързият апарат, който човечеството е изпращало в космоса. Основната задача на мисията, започнала през 2006 година и след изминаването през изминалите години на почти 5 милиарда километра, е, да събере данни за атмосферата на Плутон, строежа на повърхността му, както и да потвърди или отхвърли съществуването на магнитно поле на планетата и взаимодействието на Плутон с Харон.
Спътникът на Плутон Харон, който изненада учените със своите геоложки структури. На повърхността му има каньон, в сравнение с който Гранд Каньон изглежда малкък
По време на приближаването към Плутон инструментите на борда на New Horizons извършват множество операции. Сондата събира данни за около 150 параметъра, в това число за състава и геологията на планетата, температурите на повърхността й, замерване на характерни структури от релефа – планини и долини.

Когато мисията стартира преди 9 години, Плутон все още се смяташе за деветата планета в Слънчевата система. После обаче беше “разжалван” до ниво “планета-джудже”. Учените обаче са на мнение, че изучаването на Плутон, който се намира в “първичното” си състояние, може да хвърли много светлина върху начина, по който се е формирала Слънчевата система и заедно с това са се появили Земята и Луната.

Един от старите спорове, касаещ размера на Плутон, вече има своят точен отговор. Планетата се оказа малко по-голяма, отколкото се приемаше досега. От данните на New Horizons стана ясно, че диаметърът му е 2 370 километра
Плутон и Харон съпоставени по размери със Земята
Плутон е открит от астронома Клайд Томбо през 1930 година. Планетата получава името си по предложение на 11-годишната тогава ученичка Венеция Берни. Нейното предложение е представено от дядо й на професори от Университета в Оксфорд, където той работи, на астрономите, открили Плутон.


0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...