24 юни 2015 г.

Инженерите от Lexus се похвалиха, че са разработили хувърборд (летящ скейтборд) на база на магнитна левитация. Във видео, качено в акаунта на компанията в YouTube, може да видите какво точно представлява изобретението.

В клипа човек, който кара обикновен скейтборд, а след това в кадъра се вижда дъска, която лети над пътя. Филмчето завършва с това, че човекът слага крак на дъската, но не става ясно, дали успява да се “повози”. В титрите към видеото се твърди, че компанията разполага с действащ аналог на хувърборда, познат ни от филма “Завръщане в бъдещето”.

В сайта на компанията се уточнява, че дъската работи за сметка на ефекта на магнитната левитация, която се получава от свръхпроводници. На видеото се вижда, че от дъската излизат изпарения, което може да е от изпаряващ се течен азот, използван за да се постигне ефекта на свръхпроводимост при някои материали.

Но за създаването на магнитна левитация с качен върху “устройството” човек, трябва да се реши една дилема. За издигането свръхпроводникът трябва да се намира в магнитно поле. За да издържи и теглото на човек, напрегнатостта на магнитното поле трябва да е много висока. За всеки материал обаче съществува крайно значение на полето, което все още не нарушава свойствата на свръхпроводимост. От Lexus обещават да разкрият още подробности за изобретението си в близко бъдеще, но за момента не се посочват конкретни срокове.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...