24 юни 2015 г.

Учени от Института за изследване на Слънчевата система към общността “Макс Планк” (Германия) са открили вулканична активност на Венера. Данните за това са получени с помощта на сондата на Европейската космическа агенция (ESA) Venus Express.

Дали на Венера има активна вулканична дейност се спори и до днес в научните среди. Атмосферата на планетата се състои предимно от въглероден диоксид, а на повърхността й атмосферното налягане в 93 пъти по-голямо от това на Земята.

Предположението на учените е, че газовата обвивка на Венера е резултат от активна вулканична дейност, но конкретни потвърждения в подкрепа на тази хипотеза нямаше.

Бордовата камера на сондата Venus Express е направила серия снимки на повърхността на Венера в инфрачервения спектър. Изследователите са открили на тези изображения четири области, чиято яркост значително се променя в рамките на няколко дни.

Първо температурата им е с 350 °C по-висока от тази на околните райони и достига до 830 °C. След това рязко спада. Учените смятат, че това е признак, че вулканите на Венера и до днес изригват.


0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...