24 юни 2015 г.

За да откриете цял един нов свят не е необходимо да пътувате хиляди километри. Достатъчно е да погледнете около себе си и ще забележите нещата по много различен начин.

Какво мислите, че е това на снимката? Ако сте си помислили, че е някоя впечатляваща творба, дело на художник – примитивист, ще сте много далеч от истината.

На снимката виждате зреещите семена (при много силно увеличение) на растението Taraxacum officinale, което всички познават с простото име обикновено глухарче.
Глухарчето е от семейство сложноцветни. Един от най-досадните плевели за районите от умерените географски ширини. Трудно е да се справи с него човек, защото е много плодовит – в една кошничка има до 200 семена плюс многобройните камерки в корените му.

Глухарчетата не са цветя, както смятат мнозина, а са големи съцветия. Това е рекордьорът по брой цветчета на толкова малка площ. Може да разберете колко точно цветчета е имало в едно глухарче, когато опадат пухчетата му – трябва просто да преброите останалите празни ямички по ложето на съцветието.


0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...