23 май 2018 г.

Повече от 1500 овце са задръстили шосето недалеч от парка Catlins Forest Park. Снимката е направена от шофьор на туристически бус, на когото са му били нужни 30 минути за да премине през “морето от овце”. Овцете обаче не са се оказали случайно на пътя. Водят ги на едно от двете “планови” подстригвания в годината.

Овцете се стрижат според местните климатични особености. Тънкоруните овце трябва да свалят вълната веднъж на всеки 12 месеца, а онези с дебела и полудебела вълна два пъти през годината - през есента и напролет, преминават процедурата по остригване. Ако бъдат оставени само на еднократно стригане, грубата вълна се степва още върху овцете и става много трудна за последваща обработка.

 Нова Зеландия е сред най-големите производители на вълна в света – отстъпва по този показател само на Австралия. В страната, която е с площ 268 680 квадратни километра, се отглеждат 29,8 милиона овце и 10,4 милиона крави (6,7 милиона млекодайни и 3,7 милиона – за месо). На всеки новозеландец се падат по около 6 овце и 2 крави.



Но това не е върховото постижение. През 80-те години на ХХ век в Нова Зеландия бройката на овцете достига рекордните 70 милиона. Времената обаче се променят. Цените на вълната падат, а при млякото тенденцията е обратна. Затова днес е по-изгодно за животновъдите да доят крави, отколкото да отглеждат овце. Това са двете тенденции, довели до спада в броя на овцете и увеличеният брой на млекодайните крави в страната.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...