23 май 2018 г.


Продължителен период на засушаване е вероятната причина за упадъка на микенската цивилизация, развила се в западната част на полуостров Пелопонес. Изводът е на изследователи, след анализ на сталактити от пещера в района. Изследването на сталактита ясно показа промяната в климатичните условия по Източното Средиземноморие, случила се през късната бронзова епоха, по времето, когато е разрушен прочутият дворец на Нестор в Пилос.

Изследването е дело на Мартин Фине и Карин Холмгрен от Navarino Environmental Observatory (NEO), съвместно с археолога Шари Стокър. NEO е проект, в който си сътрудничат Стокхолмския университет, Академията на Атина и TEMES SA, компанията, развиваща курорта Коста Наварино.

Изследователите са достигнали до заключенията си на база анализа на сталактит от пещера на островчето Шиза, непосредствено до брега на Пелопонес. Детайлното проучване на пластовете на сталактита дава на учените възможността с висока степен на точност да определят климатичните условия в региона за периода между 1200 и 1180 г. пр.н.е.



Експертите си поставят за цел да установят какъв е бил климата по времето, когато е разрушен двореца на цар Нестор. Те изхождат от широко приетата хипотеза, че причина за рухването е до голяма степен предхождащ продължителен период на засушаване. Новото проучване прави тази хипотеза още по-сложна.
Учените са установили, че около 20-80 години преди дворецът да бъде разрушен, наистина е имало сух период, който обаче е продължил не повече от 20 години. За сметка на това, много по-дълъг период на суша – траещ около век – се случва след разрушаването на двореца на Нестор.


„Очевидно е, че централизираната административна система, управлявана от двореца, е била в състояние да оцелее в условията на сравнително краткосрочен период на суша и да запази контрола над владенията си. Около 50 години по-късно, обаче, когато започва да се развива по-продължителната суша, системата се е разпаднала“, пишат авторите на изследването в статия, в която представят резултатите от работата си. „Периодът на засушаване, случил се преди около 3200 години може да е допринесъл до голяма степен за дестабилизация на политическата и икономическата ситуация. Силното засушаване вероятно е довело до по-слаби реколти, оказали се недостатъчни за да поддържат финия баланс на икономиката на едно общество, което вече е било близо, или дори в процес на пренаселване; в резултат цялата крехка икономическа структура на двореца се оказва разтърсена до основи“.

Изследователите са на мнение, че периодът от почти век засушаване, започнал след разрушаването на двореца на Нестор, е довел до края на „микенския разцвет на Пилос“, тъй като са елиминирани селскостопанските излишъци. Това от своя страна лишава „социалните елити от възможността да се прегрупират, за да може да се възстанови властта на дворцовата система“.



Авторите на разработката подчертават, че рухването на микенската цивилизация не може да се припише само на един единствен фактор, но в същото време заключават, че изменението на климата в региона със сигурност трябва да се приема като „ключов компонент“ сред причините, довели до края на Микена.


0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...