6 април 2022 г.

По време на първите съвременни олимпийски игри не е пален Олимпийския огън. Но мотото на игрите – “По-бързо, по-високо, по-силно” датира още от онова време.

На 6 април 1896 година в Атина се откриват първите съвременни Олимпийски игри. Надпреварите продължават до 15 април и се провеждат в девет вида спорт. На игрите се представят 14 държави, сред които и България. Българското участие – гимнастикът Шарл Шампо, по произход швейцарец, но към онзи момент живее в София и в Атина представлява държавата ни. Заема престижното пето място на прескок, а с това донася и първите точки за България от Олимпийски игри.

Идеята за възраждането на Олимпиадите - провеждани в древността игри в чест на Зевс – принадлежи на барон Пиер дьо Кубертен. По негова инициатива през юни 1894 година в Сорбоната, в Париж, се провежда първият конгрес на Международния олимпийски комитет. Самата идея не е чак толкова оригинална. През XIX век на различни места се провеждат регионални надпревари, по подобие на съревнованията, провеждани някога в древна Гърция. Барон дьо Кубертен обаче успява да вдъхнови провеждането им да е в международен мащаб, превръщайки състезанията в нещо повече от спортни надпревари.

Първоначално намерението е първата съвременна Олимпиада да се проведе през 1900 година, съвместно с международното изложение в Париж. Сред обществеността идеята среща много радушен прием, но за да не се получи “охлаждане на ентусиазма” е решено вместо изчакването на цели 6 години, игрите да се състоят още през 1896 година. В Гърция идеята за възраждането на игрите е посрещната още по-възторжено. Съвсем скоро става ясно, че организацията на подобно мероприятие изисква разходването на не малко средства. Тогавашният премиер-министър на Гърция – Харилаос Трикупис е настроен твърде отрицателно срещу мероприятието. В пресата се разгарят спорове в подкрепа и срещу организацията на Олимпиадата. Все пак, Пиер дьо Кубертен успява да убеди гръцкия престолонаследник принц Константин, който от своя страна става председател на организационни комитет.



За началото на игрите не случайно е избрана датата 6 април. През 1896 година тази дата съвпада с отбелязването на пасхалният понеделник за три вероизповидания – католицизма, православието и протестантството. Освен това, на 6 април в страната домакин – Гърция, се чества Деня на независимостта.

Церемонията по откриването се провежда на стадиона Панатинайкос. Самото съоръжение е единствено и уникално в света. Построен е върху руините на древния стадион, където в антични времена са провеждани Панатенейските празненства, посветени на покровителката на града – Атина Палада. Капацитетът на съоръжението е 80 000 души и на церемонията по откриването на игрите всички места са заети.

Официална статистика за класирането по медали не е водена. По-късно наличната информация е обобщена и става известно, че 10 от участващите 14 нации са спечелили медали. САЩ печелят най-много златни медала – 11, но страната домакин – Гърция печели най-много общ сбор медала, цели 46, изоставайки по броя на златните само с 1 от Щатите.

Начинанието на барон дьо Кубертен се оказва успешно. И днес Олимпийското движение е израз на цялото човечество към обединение и мирна надпревара.

-------------
* Citius, Altius, Fortius - мотото на Олимпийското движение е предложено от приятеля на Пиер дьо Кубертен - доминиканският монах и привърженик на спорта Анри Дидон

-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>


0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...