5 април 2022 г.

Откакто съществува човек в бита му непрекъснато присъства споменът за предците. Защото, когато си отидем от този свят, след нас остават потомците, които ни помнят.

В Китай днес отбелязват деня, наречен Цинмин – празник за помен на починалите. Цинмин се превежда като “празник на чистата светлина”. По традиция се отбелязва на 104-тия ден след зимното слънцестоене (15-тия ден след пролетното равноденствие), и по правило се пада на 5 април.

През този ден китайците излизат сред природата, за да се радват на настъпилата пролет и да посетят гробовете на предците си.

Смята се, че празнуването му е официализирано при император Сюан Цзън през VIII век. Преди това за празничен се смята предходния ден, който се отбелязва като Деня на студената храна.



Цинмин всъщност е китайският еквивалент на християнската Задушница.
В деня Цинмин семействата в Китай се събират и заедно посещават гробищата, където почиват близките им. Поставят свежи цветя и горят ритуални пари.

С Цинмин е свързана и една от най-известните творби на китайското класическо изкуство. Наричат го “китайската Мона Лиза”. Живописната панорама се нарича “По реката в деня Цинмин”. Върху пано с дължина 5,82 метра с удивителна детайлност е пресъздадено ежедневието на жителите на имперската столица. Творбата е създадена през XII век от придворния художник Чжан Цзедуан. С течение на времето придобива огромна известност и през вековете са създадени няколко десетки вариации по нейно подобие.

Последният император Пу И взема със себе си свитъка в Манджу-Го, но през 1945 година творбата е откупена и в момента се съхранява в дворцовия музей в Забранения град. Пред публика се показва много рядко, само по повод на много важни празници.
Пълният вариант на панорамата може да видите тук>>>


-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...