5 април 2022 г.С появата си интернет ни донесе лесен достъп до огромни масиви от информация. Всеки момент можем да потърсим и научим каквото си пожелаем. Това вероятно е причината, която ни кара да си мислим, че и самите ние сме станали по-умни. Не е шега – експеримент на психолози от Йейл доказва, че при хората, прекарващи много време в интернет действително се засилва илюзията за собствения интелектуален потенциал.

В изследването са участвали около хиляда души, които е трябвало да отговорят на някакъв въпрос – например, какъв е принципа на работа на ципа. На част от участниците е предлагано да потърсят отговора в Мрежата, а другите са получавали разпечатки от текстовете на уеб сайтовете, където първата група са открили информация по въпроса. С други думи, на практика и двете групи получават една и съща информация, само формата на поднасянето й и начина за намирането й са различни.

След това и двете групи трябва да кажат, дали са в състояние да отговорят на друг въпрос – например, дали биха могли да обяснят, защо облачните нощи са по-топли от безоблачните. Самото обяснение не е от голямо значение и дори не е необходимо да се излага. Важното в случая е самооценката, увереността или несигурността в собствената компетентност. Оказва се, че онези, които в първия етап са от групата, търсела информацията в интернет, смятат себе си за по-знаещи и осведомени по поставения на втория етап проблем (макар вторият въпрос да няма нищо общо с предходния).Нещо повече, интелектуалната самоувереност нараства дори и когато в мрежата не може да се открие задоволителен отговор на поставената задача (психолозите или подбират прекалено сложни въпроси – например, защо историята на древното Мероитско царство е по-миролюбива, отколкото на държавите в Древна Гърция?; или са използвали мрежови филтри, ограничаващи достъпа до сайтове, които съдържат подходящата информация).

Преди експеримента всички участници показват почти еднаква увереност в собствените знания. Това означава, че нещата в крайна сметка опират точно до възможността да се търси нужната информация в интернет. В статия, описваща експеримента за Journal of Experimental Psychology, авторите подчертават, че у участниците нараства именно усещането за подобрени интелектуални способности (разбирай – мислят, че са станали по-умни), че самите те знаят много повече и че възможността да ползват интернет няма нищо общо в това. Има обаче и още един нюанс: когато на участник предложат директен линк към информация по даден въпрос, самооценката му си остава на предишното ниво. С други думи, определяща е не възможността за достъп до интернет, а активното търсене на нужната информация в Мрежата.

Обяснението на наблюденията може да бъде просто: когато човек търси отговорите с помощта на източник, над който трябва да положи усилия (например, в книга или при разговор с друг човек, на когото трябва да задава точни въпроси и да анализира отговорите), той успява да осъзнае какво точно не знае. При интернет сърфирането понякога е невъзможно да се направи разлика между “това, което знам” и “това, което си мисля, че знам”.Някои ще кажат, че проблемът не си струва усилията, за да бъде изследван. Но реалната компетентност след едно целенасочено търсене на информация по даден въпрос, не е задължително да се подобри. Дори и човек да открие нужната информация, той може да не я разбере, но на него ще му се струва, че знае всичко по въпроса.
Сега умножете този любопитен ефект до мащабите на проникване на всевъзможните мобилни устройства с достъп до интернет, и вероятно сами ще може да си отговорите на въпроса, откъде се вземат всички тези “големи капацитети” по всевъзможните форуми и социални мрежи.
Авторите на изследването обаче задават и още един въпрос: Не сме ли под заплаха от интелектуален застой, вследствие на безпроблемния достъп до всякакъв род информация, предоставен ни от информационно-технологичния прогрес?

-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...