13 април 2015 г.

В перуанската долина на каньона Котауаси археолози са открили няколко десетки гробници, във всяка от които са намерени до 40 мумии. До момента са разкопани седем гробници и от тях са извадени 171 мумии. Церемониалното място с погребенията е наречено от изследователите Тенахаха (Tenahaha).

“Гробниците се намират под малки хълмове, обкръжаващи цялата долина, където някога са живели древните перуанци. Няколкото хиляди мъртви, погребани на това място, са се “извисявали” над живите”, разказва водещият автор на изследването Джъстин Дженингс от Кралския музей в Онтарио.

Телата на погребаните са открити в необичайни пози. Преди да е започнало трупното вкочаняване, коленете на мъртвите са притегляни към раменете, а ръцете им са събирани пред гърдите. В тази поза починалите са увивани в няколко ката платно и са ги завързвали с връвчици.

Откритите от археолозите останки са принадлежали в хора, починали на различна възраст – от пеленачета до старци на преклонна възраст. Телата на децата в някои случаи са поставяни в глинени съдове. Учените смятат, че всички хора, погребани на това място, някога са живели в околните села.

Мумифицираните останки са в лошо състояние заради подпочвените води и гризачи, които са прониквали в гробниците. Изследователите освен това са открили, че някои от телата посмъртно са били обезобразени, мумиите им натрошени, а костите им са разпръснати из гробниците. В една от могилите учените откриват около 400 части от скелети, разхвърляни в цялата гробница, в това число зъби, ръце и крака.

“Макар много от телата да бяха с изтръгнати крайници, мумиите се оказаха недокоснати. Открихме още, че някои трупове лежат заедно, отделени от останлите с бордюри от камък и трамбована пръст. Част от предметите, които намерихме край погребаните също се оказаха повредени, но попаднахме и на такива, които са се запазили непокътнати и до днес”, разказва Дженингс.

Историците и археолозите сега имат нелеката задача да обяснят “подборният” вандализъм по отношение на мумиите и артефактите. Изследователите обясняват, че за жителите на Андите смъртта е възприемана като продължителен процес, започващ с кончината на човек, продължаващ с разложението на тялото и т.н. (т.е. дълго време след погребението живите са се грижили за останките на починалите). Затова Дженингс и колегите му предполагат, че манипулациите с останките на починалите са някакъв вид символ на равенство за жителите на околните поселения. Но това не обяснява, защо част от телата са запазени недокоснати.

Датирането на останките с радиоактивен въглерод и анализа на керамиката показват, че погребенията са от 800 до 1000 година от новата ера. По-късно на това място са се заселили инките.

Археолозите смятат, че местоположението на Тенахаха, където са се намирали гробниците, складови помещения и места за пиршества под открито небе и прочее социални мероприятия, може да е използвано от жителите на долината Котауаси за място, на което да разрешават с мирна дипломация възникналите спорове.
Изследвания на поселенията в околностите показват, че всяко село е било автономно и е имало свой лидер.

Резултатите от изследването сочат още, че в периода между 800 и 1000 година перуанците са преживявали бурни промени, свързани с нарастване на населението, развитието на селското стопанство и задълбочаването на класовите различия. В някои пригранични участъци учените са се натъкнали на човешки останки със следи от черепно-мозъчни травми, което сочи, че на тези места са водени битки. А това индиректно показва периодите на изостряне на социалните и политически конфликти.

В самата Тенахаха обаче не са открити останки със следи от насилие. Нешо повече, в складово помещение за съхранение на керамични изделия учените откриват изображения на усмихващи се хора – нещо, което не е откривано никъде другаде досега. Затова Дженингс и колегите му предполагат, че това място е използвано от древните перуанци като неутрална територия, където дори във времена на много остри конфликти, всеки е можел да дойде и да погребе покойниците си, а понякога и просто да води преговори с опонентите си.


0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...