26 февруари 2015 г.


Мъж на риболов с корморани по река Лидзън. В древни хроники, датиращи от 960 година, е описан този начин на риболов, който днес все още се практикува масово в някои части на Япония и Китай. Риболовът протича по следния начин: опитомените корморани се завързват за лодката с въже за единия крак и се пускат във водата. За да не може корморанът да погълне уловената риба, в основата на шията им се поставя метален пръстен. Птицата може да преглътне само по-дребните риби, а големите остават в гърлото им. Когато корморанът напълни гърлото си с по-едра плячка, рибарят го изтегля с въжето обратно на лодката и  принуждава птицата да изхвърли рибата от гърлото си.

В различните райони използват различни видове корморани за този начин на риболов. В префектура Гифу (Япония) залагат на японския или усурийския корморан (лат. Phalacrocorax capillatus). В Китай най-вече използват големи корморани (лат. Phalacrocorax carbo), както и техните близки роднини – змиешийките (Anhinga).

В Япония риболовът с корморани се нарича Ukai и в поне 13 града на страната активно се практикува от местните рибари. Най-много се използва за риболов по река Нагара в Гифу и Секи. Само майсторите рибари от тези два града се ползват с официалното покровителство на японския император. Няколко пъти през годината те излизат да ловят риба с корморани, Като уловът им е предназначен специално за императорската кухня.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...