25 февруари 2015 г.

Играта домино, която понякога с лека ръка наричаме “пенсионерско забавление”, всъщност е много стара. Според запазили се в легендите сведения, играта е известна в Китай и Изтока поне от XII век. През вековете на база на първоначалния вариант са възникнали още 47 разновидности. В някои от тях освен традиционната черно-бяла версия на плочките, се използват и разноцветни плочки, при които различните цветове дават допълнителни свойства.

В Корея и Индия обаче плочките домино и до днес се използват за гадаене и предсказания. По условие това са свещени плочки и не бива да се използват за нищо друго, освен за “надникване” в бъдещето.

Играта само на пръв поглед не е атрактивна. Когато я усвои, човек открива, че всъщност е доста увлекателна. Името си вероятно дължи на монасите от ордена на св. Доминик – “хрътките господни” – доминиканците. Първо, защото така се нарича тяхната традиционна дреха – черен плащ с качулка. И второ, преди да започнат каквато и да е дейност, в това число и да поиграят с плочките с точки, доминиканците са длъжни да прославят Господ с думите “Domino gratias” (“Благодарение на Бог”) или “Benedicamus domino” (“Да възхвалим Господа”).

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...