18 май 2020 г.


На 18 май 1994 година космическият телескоп „Хъбъл“ заснема гигантът в Слънчевата система Юпитер, когато планетата се намира на дистанция от 670 милиона километра от Земята. Изображението е направено с помощта на Wide Field & Planetary Camera-2 (WFPC-2), монтирана на борда на телескопа.

Композитната снимка в „реални цветове“ е съставена от отделните кадри, заснети от „Хъбъл“ в червената, зелената и синята част от видимия спектър. Поради въртенето на Юпитер около оста му и времето, нужно за експониране в отделните цветови диапазони, в двете страни на диска на планетата са се получили синя и червена зони.

По времето, когато е правена снимката, възможностите на космическия телескоп „Хъбъл“ му позволяват да заснема в широкоформатен режим детайли от облачните системи на Юпитер и зони с дължина около 320 километра. За тогавашните телескопи това е непостижима разделителна способност и по-детайлни снимки на гиганта в Слънчевата система към онзи момент са правени само от космически сонди, преминали край планетата.

Снимка: NASA
На изображението се вижда черно петно върху диска на Юпитер. Това е сянката, която хвърля Йо – един от вътрешните спътници на планетата. Сателитът, прочут с вулканичната си дейност, може да се различи като оранжево-жълт диск малко вдясно и над петното от сянката.



Въпреки че Йо е с размерите приблизително на Луната (но се намира на 2000 пъти по-голяма дистанция), възможностите на „Хъбъл“ още в „детските“ му години му позволяват да заснеме детайли от повърхността на спътника на Юпитер.


Изображението е част от проекта на NASA "Какво засне "Хъбъл" на рождения ви ден"
-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...