19 май 2020 г.


С помощта на космическия телескоп „Хъбъл“ на NASA, астрономите могат да изучават полярните сияния – зашеметяващи светлинни спектакли в атмосферата над полюсите на най-голямата планета в Слънчевата система.

Полярните сияния на Юпитер са заснети в поредица от наблюдения в ултравиолетовия диапазон на спектъра. Използван е инструмента Imaging Spectrograph, който е монтиран на телескопа „Хъбъл“. Наблюденията се провеждат по времето, когато космическата сонда „Юнона“ на NASA приближава и навлиза в орбита около Юпитер. Целта на програмата е да се определи как полярните сияния на гиганта в Слънчевата планета реагират на промените в слънчевия вятър – потокът от заредени частици, емитирани от Слънцето.

Полярните сияния се образуват, когато заредените частици от космическото пространство около планетата биват ускорени до високи енергийни стойности под въздействие на магнитното поле на планетата. Когато частиците попаднат в атмосферата в близост до магнитните ѝ полюси, предизвикват светенето ѝ, подобно на газовете в луминесцентно осветително тяло.

Снимка: NASA
Магнитосферата на Юпитер е 20 000 пъти по-силна от тази на Земята. Наблюденията на полярните сияния на планетата разкриват какво е поведението на най-голямата и най-мощната магнитосфера в Слънчевата планета.



Пълноцветното изображение на диска на Юпитер в това изображение е отделно заснето в друго време, в рамките на програмата Outer Planet Atmospheres Legacy (OPAL), осъществявана от екипа на телескопа „Хъбъл“. Този проект всяка година картографира външните планети от Слънчевата система.

Изображението е заснето на 19 май 2016 година.


Изображението е част от проекта на NASA "Какво засне "Хъбъл" на рождения ви ден"
-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...