8 май 2020 г.


Астрономи са успели да заснемат ново изображение на Юпитер, проследявайки по-топлите райони, скрити под облачните системи на газовия гигант в Слънчевата система. Снимката е направена в инфрачервения диапазон с помощта на телескопа Gemini North на Хаваите. Смята се, че това е едно от най-добрите изображения, уловени досега с наземна техника.

За да постигнат високата разделителна способност, учените са използвали техника за заснемане, наричана буквално „късметлийско снимане“, при която се избягва замъгляващият ефект от турболентността в земната атмосфера. Методът на снимане се състои в правенето на множество експозиции на целта и последващото запазване само на онези сегменти от изображението, в които турболентността е минимална. Когато всички „късметлийски снимки“ са обработени и подготвените от тях сегменти се сглобят заедно, се появява изображение с контрастност, каквато е невъзможно да се постигне само с еднократна експозиция.

Снимка: GEMINI OBSERVATORY/M.H.WONG ET AL
В инфрачервената част от спектъра дължината на вълните е по-голяма, отколкото на видимата част. Учените използват това, за да „надникнат“ под мъглата и тънките облаци в горната част на атмосферата на Юпитер. Така става възможно да се проучи в дълбочина „вътрешността“ на газовия гигант. Целта на учените е да разберат по-добре какво поражда и поддържа атмосферните системи и по-специално – големите бури, които могат да бушуват десетилетия и дори векове на Юпитер.



Изследователският проект, в рамките на който е получено това изображение, е дело на астрономи от Калифорнийския университет. То е част от съвместна програма за наблюдения, в която участват космическия телескоп „Хъбъл“ и сондата „Юнона“, която в момента се намира в орбита около най-голямата планета в Слънчевата система.

А така изглежда Юпитер, заснет във видимия спектър от космическия телескоп "Хъбъл"



-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...