26 април 2020 г.


Учени от фондацията за археологически изследвания във Великобритания са открили сходствата и различията в погребенията в некропола Лехлейд. Некрополът се намира в Глостършър и там са открити няколко погребения, датиращи от бронзовата епоха. За погребаните се предполага, че са или древни шамани, или местни владетели.

В много от погребенията мъртвите са положени заедно с една или няколко волски кожи, които са били отделени, като са запазени копитата и черепите на животните. На китките на погребаните, археолозите са открили камъни със зелен цвят, които са добити в труднодостъпни планински местности. Камъкът – дребнозърнеста вулканична туфа – е със зелен или сиво-зелен цвят. Учените са на мнение, че през бронзовата епоха е бил ценен, подобно на ценността на нефрита в Китай; разглеждан е като символ на вечния живот, небесата и плодородието.

Археолозите обръщат внимание на едно от погребенията. То е на възрастен човек и се намира на 150 метра западно от един от най-важните доисторически паметници в югозападна Британия – големият неолитен церемониален комплекс, наричан курсус. Неолитното култово съоръжение, което представлява земни насипи, издигнати по протежение на почти 3 километра, е било на не по-малко от хиляда години, когато в близост е погребан възрастния мъж.


Когато е починал, мъжът е бил на 50-60 годишна възраст. Погребан е в седнало положение. Освен волската кожа, в погребението не са открити други предмети. Учените намират сходства с подобни погребения от древна Индия, където смятаните за светци са полагани в седнала поза със скръстени крака, както и с датиращото отпреди 7000 години погребение на шаманка, открито в Стокхолм, Швеция.



Експертите са на мнение, че погребението на възрастния мъж се отнася към културата на камбановидните чаши. Пристигналите от други земи представители на тази култура, са започнали да погребват своите знатни люде на местата, които са били смятани за свещени от предишните племена, населявали тези територии. Специалистите приемат, че представителите на културата на камбановидните чаши са установили пълен контрол над Британските острови около 300 години след като първите от тях се прехвърлят на Острова.

„Изследването ни дава изключителната възможност да погледнем в нова светлина този преломен период за британската праистория. Нещо повече, дава ни възможност да разберем необикновената дълбочина на древния некропол и използването му от множество различни култури от неолита до желязната епоха“, подчертава археологът Анди Худ от Foundation Archaeology.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...