27 април 2020 г.


Археолози са решили веднъж завинаги да изяснят, дали бронзовите оръжия са използвани в реални исторически битки или са имали чисто церемониално предназначение. 

Дълго време предците ни като основен „инструмент“ за водене на войни са използвали оръжие, изработено от бронз – сплав от мед и калай. Всъщност, това не е най-надеждният инструмент и затова мнозина историци дискутират по темата, дали бронзовите оръжия са имали чисто церемониално предназначение или все пак е използвано в реални битки.
Екип археолози е решил „да постави всички точки над i“ по най-простия и нагледен начин – като си спретнат праисторически дуел.



Изследователите поръчват на майстори леяри да изработят седем меча, като използват технологии, които максимално точно повтарят начините за изработка на оръжия в средата и края на бронзовата епоха, с изключително ръчна обработка на метала. Когато мечовете са изковани, археолозите ги подлагат на тестове – устройват битки с помощта на експерти по история на фехтовката.




След това се заемат с анализ на щетите по остриетата, нанесени вследствие на инсценираните двубои. За сравнение са използвани 110 реални исторически образци, открити при разкопки на територията на съвременните Великобритания и Италия. В научната публикация с резултатите от изследването, учените пишат, че начинът на изнасяне на оръжията действително съответства на реалните „инструменти за водене на войни“. От това може да се заключи, че бронзовите мечове наистина са използвани по предназначение – в битки, а не са били само церемониални аксесоари.



Защо, изобщо, се стига до дискусии по тази тема? Бронзът е относително мек метал, особено ако се сравнява със стоманата. Някои историци поставят под съмнение фактът, че с подобни оръжия може да се води ефективно бой. Сега, когато истината тържествува, археолозите имат да разрешават друга задача. Предстои да разберат, как воините от далечното минало са адаптирали бойната си тактика и стратегия според специфичните характеристики на оръжията, и как са успявали в продължение на векове ефективно да покоряват с помощта на бронза многобройни племена и цели народи.


-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...