21 април 2020 г.

Снимки и видео: Inrap
Френски археолози са пресъздали в 3D великолепен римски храм, строен преди около 1900 години. Останките от грандиозното съоръжение са открити недалеч от Страсбург. На база реконструкцията, експертите още веднъж се убеждават, че при строежа е допусната грешка, която е учудваща за строители с нивото на римските майстори.



Цялото изследване е публикувано в сайта на Националния институт за превантивни археологически изследвания на Франция (Inrap). Руините на монументалния храм бяха открити през 2014 година. Издигнат е край брега на река Оаз, недалеч от градчето Соасон.




В антични времена на това място се намира римско селище. По останките от архитектурата, учените са установили, че храмовият комплекс е построен на площ около 1,6 хектара и е служил като място за поклонение в периода II-III век. Съдейки по всичко, храмът е строен с идеята да се превърне в един от големите религиозни центрове на римската култура в териториите, населявани от галски племена.



С помощта на 3D-технологиите, археолозите са успели да създадат модел на мащабното съоръжение. Дигитализирането на археологическите данни показва, че главната сграда на храма е била обкръжена от дълга и надеждна стена. В центъра на храма, по всяка вероятност, е била поставена масивна скулптура на някое от божествата от римския пантеон.



По време на разкопките са открити фрагменти от разноцветен мрамор и елементи от балюстрадата, които подсказват, че храмът е бил богато декориран. Храмът е разполагал с голям басейн с правоъгълна форма. Археолозите са открили множество метални култови предмети, останки от мебели и монети.


Според реконструкцията, входът към храма е ставал през монументална фасада с височина 10,5 метра и дължина от 70 метра. Това е най-голямото съоръжение в римска Галия. Фасадата е включвала 17 арки. При проучването на терен, археолозите откриват метални скоби, с които античните строители са закрепяли блоковете и елементите, които често са изработвани от различни материали.



Въпреки мащабността на комплекса и високото качество на строителните работи, оказва се, че античните римски архитекти са допуснали грешка, която озадачава съвременните учени. Археолозите са на мнение, че подобен пропуск е нехарактерен за строителите от онзи период. 3D-моделът показва, че храмовият комплекс е рухнал, след като е просъществувал само няколко десетилетия; макар че по замисъл е строен да пребъде с векове.




Фаталната грешка, допусната от античните строители е, че храмът е издигнат не само близо до брега на реката, но и върху основа от пясъчник. Дясната фасада още в самото начало е отстояла само на няколко сантиметра от място, където е можело – а най-вероятно и се е случило – срутване. Компютърните модели показват, че при подобно пропадане, монументалната фасада се е разрушила буквално за няколко минути.



Сканирането и създаването на дигиталния модел на храма поставя няколко въпроса. Например, съвременните учени нямата обяснение, как римските архитекти, които са прочути с изключителните си познания, са допуснали такава чудовищна грешка в проектирането на комплекса?


Едно от вероятните обяснения допуска, че храмовият комплекс е строен по нечия изрична заповед и то в много кратки срокове. Не е изключено и самите строителни работи да са поверени на неопитни каменоделци.


-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...