21 април 2020 г.


Кълбовидните звездни купове са изключително красиви обекти за наблюдение. А точно това изображение на звездния куп, каталогизиран като Messier 3 (M3 или NGC 5272), заснето от космическия телескоп на NASA/ESA „Хъбъл“, е признато за една от най-прекрасните гледки, уловени от камерите на телескопа.

Този „космически балон“ е на възраст около 8 милиарда години. В него има повече от половин милион звезди. Звездният куп е сред най-ярките, които науката е открила досега. Но онова, което прави много специален Messier 3, е необичайно голямата популация от променливи звезди – светила, които с течение на времето променят яркостта си.

Всъщност, в това искрящо „гнездо“ учените и сега продължават да откриват променливи звезди. До този момент са регистрирани 274 такива светила, което е най-големия брой променливи звезди, откривани в кълбовиден звезден куп. Най-малко 170 от тях са от т.нар. тип RR Лира променливи – периодът на пулсиране на тези звезди е пряко свързан с вътрешната им яркост.



Ако на астрономите им е известна истинската светимост на звезда, определяна на база масата и класа ѝ, а ако знаят и колко ярка изглежда тази звезда от наша гледна точка, може да изчислят разстоянието до нея. Това е причината звездите от типа RR Лира да служат като „маяци“ – обекти с установена яркост, до които може да се определи дистанцията и точното им местоположение; така те ни помагат да се ориентираме в безкрайните пространства на Вселената.

В звездния куп M3 има и относително много от т.нар. изостанали сини звезди, които ясно се различават на изображението от „Хъбъл“. Това са сини звезди от основната последователност, които изглеждат по-млади от реалната си възраст, тъй като са по-ярки и сини от другите звезди в клъстъра.



Тъй като се смята, че всички звезди в кълбовидните купове са се образували заедно и са приблизително на една и съща възраст, единствено разликата в масите може да е причината за различния (от очаквания) цвят на изостаналите сини звезди. Една стара, червена звезда, може да изглежда синя, ако се сдобие с по-голяма маса, като например я „изсмуква“ от близък съсед. Допълнителната маса превръща изостанала звезда в синя, правейки я да изглежда  по-млада, отколкото всъщност е.


-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...