26 март 2020 г.


В Австралия са открити фосилизирани останки на най-древния общ прародител на човека и всички животни. Останките на съществото са намерени от изследователи от Калифорнийския университет в Ривърсайд. Пълен доклад за изследването е публикуван в списание Proceedings of the National Academy of Sciences.

Официалното название на организма е Ikaria wariootia. Останките, които учените откриват, представляват подобно на червей същество с размер 6 милиметра, като единият му „край“ е по-дебел от другия.

Според преценките на учените, съществото е живяло преди повече от 550 милиона години. Специалистите предполагат, че Ikaria wariootia може би е общ за животните и хората прародител. За момента това са най-древните останки на същество, предтеча на повечето многоклетъчни животни.


Доказателство за това, че организмът може да е „прародител“ на много от живите организми, е двустранната симетрия на тялото му. Учените не разполагат с данни за други същества от по-ранна епоха, които да са притежавали симетрично тяло. "Ikaria wariootia е имала предница и задница, уста и анус, както и стомах, който ги свързва и в който се е преработвала храната“, обяснява палеонтологът и водещ автор в изследването Скот Евънс от Националния музей по естествена история към Смитсоновия институт във Вашингтон.



Появата на такава форма на тялото през едиакарийския период е повратна точка в еволюцията на живота на Земята. Така се поставя началото на пътя, довел до възникването на същества като рибите, земноводните, птиците, бозайниците, мекотелите, насекомите и т.н.
Към т.нар. небилатерални организми се отнасят морските гъби, коралите, анемониите и медузите.


Учените припомнят, че заради ранното развитие на двустранна симетрия, възникнала в резултат на еволюцията, живите организми са успели да се сдобият с възможността за насочено придвижване.


-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...