26 март 2020 г.


Археолози съобщават, че са открили най-древната градска дренажна система в Китай. Възрастта ѝ надхвърля 4000 години. Предполага се, че е изградена от представители на археологическата култура Луншан.

Според официалната информация на агенция Синхуа, дренажната система е открита сред руините на древния град Пинлянтай в окръг Хуайян на централната китайска провинция Хънан. Намерени са няколко керамични тръби в неолитния участък на археологическия обект, който се отнася към времето на културата Луншан.

Представителите на тази група народи е населявала басейна на река Хуанхъ в периода от първата половина на II-то хилядолетие пр.н.е. до настъпването на новата ера. По първоначални оценки на учените, възрастта на керамичните тръби е над 4000 години.
„Глинените тръби са били свързани с дренажни канавки из целия град“, обяснява Цао Янпън, сътрудник в Института по археология на провинция Хънан.


Находката представлява по същество канализация, предназначена да отвежда дъждовни води. Подобни обекти на такава възраст все още не са откривани другаде в Китай. Откритата канализация, според експертното мнение, е най-древната дренажна система и при това е най-пълната, сред известните на науката към момента.



За изследователите откритието е от особено значение. То свидетелства, че преди повече от 4000 години общностите в региона вече са притежавали високо развита организация. При това, находката не е била реализирана като „частен проект“, а е реализирана по инициатива на властите. Развитието на държавните обекти и увеличената производителност на труда са ключови показатели за определяне на нивото на развитие на обществото в кой да е времеви период.


Руините на град Пинлянтай са открити през 1980 година. Знае се, че поселението някога е играло ролята на регионален център на културата Луншан. По думите на Цао Янпън, по време на разкопките, провеждани през последните години, сред руините са открити множество артефакти, в това число и уникални по изработката си нефритов и керамични съдове.
Пак там, преди няколко месеца, бяха открити и запазени за хилядолетия следи от колела, оставени от двуколесно превозно средство в глината. Изследователите ги определят като най-древния „коловоз“, откриван на територията на Китай. Възрастта на тази находка се определя на най-малко 4200 години.


-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...