30 декември 2019 г.


Хищните птици, най-вече от семействата соколови (Falconidae) и ястребови (Accipitridae), са известни с изключителната острота на зрението. Тя им помага да забелязват и следят жертвите си от големи разстояния.

Но досега никой не е правил опит да измери скоростта, с която работи зрителният им апарат. С този проблем са се заели учени от Университета в Лунд, Швеция. За експеримента са използвали два вида соколи: сокол скитник (Falco peregrinus) и ловен сокол (Falco cherrug), а ястребите са представени от  вида мишелов на Харис (пустинен мишелов, Parabuteo unicinctus).

За да измерят скоростта, с която работи зрението на птиците, учените измерват реакциите им на бързо светващи и изгасващи точки на монитор.



Мишеловът на Харис спира да различава отделните мигвания при честота от 81 Hz (т.е. точката на монитора светва и гасне 81 пъти в секунда). Ловните соколи реагират до честота от 102 Hz. Най-бързо се оказва, че работи зрението на сокола скитник, който различава светлинни импулси до честота от 129 Hz. Така се оказва, че освен като рекордьори по скорост, ловните соколи притежават и най-бързо работещия зрителен апарат.


-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...