27 декември 2019 г.


По време на разкопки в древния финикийски град Ахзив, намиращ се в северната част на Израел, близо до границата с Ливан, археолози са открили семейна гробница. В нея са погребани мъж, жена и дете. Находката е на възраст около 2800 години. По онова време Ахзив е важен финикийски пристанищен град и находките от гробницата са пряко свидетелство за периода, в който селището изживява разцвета си.


Стените на вкопаната в земята правоъгълна гробница са били облицовани с каменни плочи, а отгоре е затворена с два варовикови блока. В погребението са открити костите на възрастни мъж и жена, положени в ембрионална поза, както и останките на дете на възраст 3-5 години.


От погребалните дарове са оцелели фрагменти от бронзова часа и седем декорирани керамични съда. Един от тези съдове се оказва най-голямата финикийска амфора, откривана досега на територията на Израел. Детето е погребано с колие от мъниста, изработени от злато, сребро, ахат, кехлибар и карнеол.


Погребението на заможното семейство съответства на предходни находки, които показват Ахзив като процъфтяващ град.


По-рано, през 60-те години на ХХ век, в древния град са открити погребения с богат инвентар: цилиндрични печати, двойна бронзова брадва, върхове на копия, чаша от слонова кост с изображение на лъв, статуетки, резбовани от камък скарабеи, бронзови и сребърни украшения.



Археолозите датират тези гробници от периода, когато Ахзив преживява максимума в разцвета си – приблизително един век преди 701 г. пр.н.е., когато градът е покорен от войските на асирийския цар Сенахериб.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...