25 ноември 2019 г.


Китайски и японски археолози са постигнали успех в пресъздаването на методи за топене на желязо, използвани преди около две хилядолетия.



През отминалия уикенд археолози и експерти по металолеене се събират в град Цюнлай в югозападната китайска провинция Съчуан, за да проведат интересен експеримент. Изхождайки от археологически находки, датиращи от времето на династията Хан (206 г. пр.н.е. – 220 г.), те пресъздават колонна пещ и успешно добиват чугун по метод, използван преди две хиляди години.


Положителният резултат от проведения експеримент дава на археолозите много полезна информация, която ще им помогне в изучаване на практиките за топене на желязо, използвани по време на династията Хан.

Провеждането на практическия тест е финансирано съвместно от университета в Съчуан, институтите за културно наследство и археология в Чънду и Съчуан, японският университет „Ехиме“ и местните власти в Цюнлай.


В историята на китайската цивилизация желязото е изиграло една от най-важните роли. Древните китайски майстори са се научили да топят и леят желязо още по време на историческия период Пролети-Есени (770 г. пр.н.е. – 476 г. пр.н.е.).



Заместник-деканът на Колежа по история и култура към Университета в Съчуан Ли Юнфу подчертава, че технологиите за топене и леене на желязо, използвани и усъвършенствани по време на династията Хан, не само са довели до значително увеличаване на обемите на добивания в древен Китай метал, но са допринесли и за развитието на металургията в Югоизточна Азия и извън пределите ѝ.


-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...