25 ноември 2019 г.

Като правило, лесбийките се възбуждат само и изключително от други жени, докато хетеросексуалните жени биват привлечени сексуално както от мъже, така и от жени. Това сочат данните от ново изследване на британски учени. 

Изследователи от Университета в Есекс извършват експеримент с участието на 345 доброволки. Проучването е върху сексуалните им предпочитания. В хода на изследването е наблюдавана степента на възбудата им, докато гледат видео клипове с красиви мъже и жени.

Резултатите показват, че 28% от хетеросексуалните жени основно се възбуждат от гледката на мъже, докато сред лесбийките 68% получават сексуална стимулация само от вида на жени.
Учените от Университета в Есекс достигат до извода, че абсолютно хетеросексуални жени няма, пише ВВС.

По време на експеримента изследователите съдят за степента на възбудата при доброволките с помощта на специални устройства, отчитащи реакцията на зениците им, както и с отчитането на физиологични и психологични показатели, свързани със сексуалната възбуда.

При по-ранни изследвания специалистите са достигнали до друг извод – хетеросексуалните жени може да получат сексуална възбуда и от двата пола, но не е извършвано подобно проучване за възбудата при лесбийките.



Водещият в изследването Герулф Ригер признава, че резултатът, според който лесбийките получават сексуална възбуда само от жени, го е изненадал.
По думите му, характерът на възбудата при тях е сходен с мъжката реакция. За мъжете е свойствено да се възбуждат само в съответствие с изявената им сексуална ориентация; гей мъжете се възбуждат само от мъже, хетеросексуалните – само от жени.


"В миналото се смяташе, че всички жени се възбуждат и от двата пола. Учудващо, но това изобщо не е така”, казва ученият.
По думите на Ригер, засега не е ясно точно, защото лесбийките се възбуждат само от жени, но вероятно това е свързано с тестостерона, който момичетата получават още докато са в майчината утроба.
Много възможно е, казва Ригер, жените, върху които е подействал тестостерон в началното им формиране в утробата, по своето сексуално поведение в бъдеще повече да приличат на мъжете, но засега това не е доказано категорично.
Аналогично поведение е забелязвано при примати и маймуни, уточнява ученият.

Ригер казва още, че “резултатите от изследването позволяват да се напари извода, че повечето жени самоопределящи се като хетеросексуални, когато става въпрос за това, какво ги възбужда, всъщност се оказват или бисексуални, или хомосексуални, но никога не са абсолютно хетеросексуални.”



Специалистът подчертава, че резултатите от изследването не показват, че жените подтискат сексуалните си предпочитания, а по-скоро това е показател, че сексуалността на дамите е далеч по-многопластова. При тях сексуалното привличане в по-малка степен се определя от пола на партньора и върху него наслагват отпечатъка си редица социални фактори; измежду тях са историята на връзката, впечатления от придобития опит, религиозни и културни ограничения. Така че, подобни изследвания още веднъж потвърждава схващането, че сексуалното поведение на жените е много по-сложно и различно от “праволинейността” при мъжете.

“По отношение на хетеросексуалните жени и тяхната сексуална възбудимост, съществува определено разминаване между онова, което казва жената и начинът, по който реагира тялото й”, пояснява Ригер. По думите му, женската сексуалност е един абсолютно различен и загадъчен свят.

-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...