3 септември 2019 г.


Охридското езеро се оказва най-старото на Европейския континент. Това го превръща и в съкровищница за данни, относно климата в миналото.
Измежду пресноводните водоеми малцина са толкова дълго съществували като Байкал, Танганика или европейското Охридско езеро. Разположено на границата между Северна Македония и Албания, то се оказва най-старото на континента. Международен екип от учени е установил, че езерото се е появило преди 1,36 милиона години.

За да се сдобият с уникалните данни за изследването, учените са извършили сондаж на дъното на езерото. Сондата е достигнала до дълбочина от 568 метра. Анализите на дънните отлагания позволява да се пресъздадат климатичните промени, случили се през времето, когато е съществувал водоемът. При това, експертите могат да възпроизведат и най-малките детайли, касаещи измененията в природната среда.

„Установихме, че съществува пряка връзка между африканските мусони и зимните валежи в средиземноморския регион, както и между тропическия климат и дъждовете, падащи на хиляди километри дистанция в средните ширини“, обяснява доктор Александър Франке от лабораторията по изотопна геохронология в Уулонгонг, Австралия. „Всеки път, когато в Северното полукълбо се усили слънчевото лъчене, достигащо до Земята, тропическата климатична система мигрира в северна посока. Това го отчитаме по увеличените обеми на зимните отлагания на дъното на Охридското езеро. Този механизъм може да се проследи в течение на последните 1,3 милиона години“, добавя Франке.



Доктор Франке подчертава, че данните, събрани от езерото, ще позволят по-добре да се очертаят рамките, в които промените в климата влияят на региона. Тъй като последните промени в климатичните условия, предизвикани от човешката дейност, са породени по други причини, отколкото предходните затопляния, засега остава неясно, дали и в настоящето следва аналогично да се очакват по-обилни зимни валежи в Средиземноморския регион.

„Следва да бъдем внимателни. Не може просто да вземем резултатите от изследването ни и да кажем, че ако в бъдеще стане по-топло, то през зимата в Средиземно море също ще има повече валежи“, подчертава в заключение Франке.


-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...