9 август 2019 г.

Горната част от открадната мозайка. Представено е култово поднасяне на дарове от Архип на диадохите. Антипатър и синът му Касандър, командващ македонската конница, основават колонията Пела на Оронт.
Снимки: анонимен фотограф. Изображенията са обработени от D. Zielinska

На територията на съвременна Сирия се намират руините на един от големите елинистични градове – Апамея. Професорът от Варшавския университет Марек Т. Олшевски е установил, че античният град е основан през есента на 320 г. пр.н.е. Досега изследователите само предполагаха кога точно се е случило това.

Датирането става възможно благодарение на анализа на снимки на подова мозайка, която е открита през 2011 година, но по-късно е открадната. Единствените известни снимки на мозайката са направени от самите крадци по времето, когато са отмъквали ценната находка. Чрез мрежа от търговци на нелегални антики, след като отмъкват мозайката, мародерите са я продали на колекционери. Интерпол полага усилия, за да бъде открита ценната находка.

„Благодарение на проучвания, отнели ни месеци, през които извършихме исторически анализи на онова, което се вижда на снимките, успяхме да идентифицираме сцената, която пресъздава основаването на Апамея. На снимките на мозайката се виждат над 30 фигури, сред които и на исторически известни личности – най-близките до Александър Македонски военачалници; това е наистина уникално“, обяснява ръководителят на изследователския екип проф. Марек Т. Олшевски от Института по археология във Варшавския университет, който е автор на важното откритие, заедно с д-р Хоумам Саад.

Първоначално историците смятат, че Апамея е основана от Александър Велики около 330 г. пр.н.е. През последните години обаче, все повече изследователи се изказват в подкрепа на теорията, че македонската колония е основана между 307 и 304 г. пр.н.е. от Антигон I Монофталм (Антигон Едноокия) – един от диадохите, най-приближените до Александър Македонски пълководци. В контекста на новата констатация тази теория също се оказва неправилна.



„Една от сцените от мозайката пресъздава момента на основаването на града през 320 г. пр.н.е., вероятно есента, от Антипатър (регент на империята след смъртта на Александър Велики) и неговият син Касандър, командир на македонската конница“, обяснява проф. Олшевски. Той определя откритието като „изключително важно за елинистичната история на Близкия изток“, още повече, че проблемът е широко дискутиран в средите на експертите.

Според изследователите, открадната мозайка е с площ около 19 квадратни метра. Съставена е от три отделни платна с изобразени на тях фигури.

Анализите на сцените, видими на снимките на мозайката, в началото градът е представлявал македонска военна колония (320 г. пр.н.е.) и е носил името Пела. По-късно, около 300 г. пр.н.е., в резултат на „преосноваване“ колонията получава статута на град и е наречен Апамея в чест на първата съпруга на елинистичния владетел Селевк I Никатор.

Централната част на мозайката. „Преосноваването“ на Пела/Апамея на река Оронт от Селевк I Никатор и дарението от Апама за развитието и укрепването на града. В сцената се виждат още Архип, Антипатър, Касандър и Антиох I Сотер. Изобразени са и основни сгради на града. В долната част – животът в Апамея; виждат се и нория и бани.
Изследователят добавя, че на мозайката е изобразена и самата царица Апама. „Това е първият и единствен портрет на древната царица, който е известен на науката до момента“, подчертава историкът. Апама е представена седнала пред голям куп златни и сребърни монети, които са заделени за изграждането на част от новия град.

Според проф. Олшевски, мозайката отчасти е вдъхновена от картини от елинистичната епоха или неизвестни текстове от същия период. Подовото покритие е изработено вероятно през IV век. „Тази мозайка е една от малкото исторически-тематични от гръко-римския период. Смятам, че е безценна по отношение възможностите да бъдат възстановени някои детайли от историята на Апамея и диадохите – командирите от армията на Александър Македонски, които поемат властта след смъртта му“, добавя историкът.



Руините на античната Апамея (днешният Калаат ал-Маджид) се намират на източния бряг на река Оронт, на около 55 километра северозападно от град Хама. Градът е вторият по големина – след Антиохия – през елинистичния, римския и византийския периоди. Апамея е главният военен бастион на Селевкидите (династията, поела управлението след смъртта на Александър Велики), а след падането им през 63 г. пр.н.е. градът става част от римската провинция Сирия. По това време, заедно със съседните градове и по-малки селища, в него живеят близо 500 000 души. През IV век Апамея става столица на римската провинция Сирия секунда. Три века по-късно е разрушен от персите, като вспоследствие е изграден наново.

Апамея е изоставен през XII век, след като е ударен от опустошително земетресение, случило се през 1152 година.

През последните десетилетия археолози провеждат разкопки и проучвания в руините на античния град. През 2011 година, след като избухва гражданската война в Сирия, градът е отново опустошен и разграбен. Все още районът е изключително опасен, и изследователите нямат възможност да възобновят работата си в Апамея.

-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...