9 август 2019 г.

Снимка: ESA/Hubble & NASA, A. Filippenko, R. Jansen
Може да ви изглежда невероятно, но сияйната огърлица от ярки „камъчета“, която виждате на изображението, всъщност е спирална галактика, точно каквато е и нашият Млечен път. Защо изглежда така?

Няма голяма мистерия в странния начин, по който виждаме галактиката, която в каталозите е означена като NGC 3432. Спрямо нашето местоположение тя е така ориентирана, че виждаме точно ръба ѝ. Спиралните ръкави на галактиката и ядрото ѝ са скрити за наблюдатели от нашата позиция, затова виждаме само тънка ивица от най-външните региони на диска ѝ.

Тъмните ивици от космически прах, „кръпки“ с различна яркост и розовеещите участъци, в които се раждат нови звезди, донякъде помагат за да можем да пресъздадем истинската форма на NGC 3432, но въпреки това, задачата се оказва голямо предизвикателство.

Обсерваториите, в това число и космическия телескоп на NASA/ESA “Хъбъл“ са заснели спирални галактики, ориентирани по всевъзможни начини спрямо нашата гледна точка. Затова и астрономите могат да разберат, кога са попаднали на такава, която е ориентирана точно с ръба си към нас.



Галактиката се намира по посока на съзвездието Малък Лъв. NGC 3432 е попадала в полезрението и на други телескопи, в това число и Sloan Digital Sky Survey, Galaxy Evolution Explorer (GALEX) и инфрачервеният астрономически сателит (IRAS).


-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...