9 юли 2019 г.

Снимки: Emil Aljem, Israel Antiquities Authority
Израелски археолози предполагат, че са попаднали на останки от споменатия в библейските текстове филистимски град Секелаг. Според преданията, записани в еврейските текстове, това е градът, където Давид бяга от преследването на цар Саул.



По време на разкопки в южната част на Израел, изследователи от Еврейския университет в Йерусалим, университета Макоури с Сидни и от агенцията по древните паметници в Израел са открили руини от селище на филистимците. В пластовете над тях са намерени останки от по-късни сгради и артефакти, отнасящи се към времето на управлението на Давид. По тези находки са открити следи от разрушения.



„В търсенето на Секелаг бяха проведени изследвания на 12 различни версии […] Но на нито едно от проучваните места не бяха открити признаци за поселения, при които да има промяна от филистимско към такова, което да се отнася към времето на управление на цар Давид. Единствено при разкопките в Хирбет ар-Раи са установени такива промени“, пишат изследователите в официално съобщение за пресата.


В слоя, отнасящ се към XII-XI век пр.н.е., т.е. филистимския период, учените са открили останки от масивни каменни градежи, сечива, съдове и маслени лампи, както и скрити под подовете на постройките дарове, посветени на божества.
„Над останките от филистимския град открихме поселение на земеделци, датиращо от периода на управление на цар Давид – началото на Х век пр.н.е. Селището прекратява съществуването си, след като постройките в него са опожарени. В различни помещения от този слой бяха открити около стотина цели керамични съдове“, описват находките си учените.



В Стария завет Секелаг е споменат многократно. Когато Давид е принуден да бяга от преследващият го цар Саул, той търси спасение в земите на филистимците при царя на Гет Анхус. Анхус позволява на Давид да живее в Секелаг. От там Давид тръгва към Хеврон, където е помазан да царува. В Библията е описано и нападението от страна на амаликитците срещу Секелаг (Първа книга „Царе“ 30:1-5). Те пленяват жителите на града и го опожаряват.


-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...