8 юли 2019 г.

Снимки: Arkeologerna Statens Historiska Museer
В Упсала са открити два викингски погребални кораба, а археолозите оценяват находката като „сензационна“.

Двете погребения са открити на територията на викариажа в Гамла Упсала по време на разкопки през миналата есен. Тази година, през месец юни, археолозите подробно са проучили находките. Допреди откриването им, на територията на Швеция са намирани досега само около десетина погребения от този тип.


„Тези разкопки са уникални, защото последните погребения в кораби са открити преди 50 години“, обяснява Антон Сейлер, археолог, който работи в Музея по история в Швеция.


Погребалните кораби са съдове с нормален размер, каквито са използвали в плаванията си норманите. В такива „лодки“ са погребвани хора с висок социален статус. В погребенията често са поставяни богати дарове и ценни предмети.


Едното от двете новооткрити погребения е непокътнато. В него са открити останките на мъж, кон и куче. Археолозите са открили и предмети, с които е погребан починалия, в това число меч, копие, щит и богато украсен гребен.


Погребения от този тип обикновено датират от Внеделския период (550 – 800 година) или от епохата на викингите (800 – 1050 година), когато по-често се налага практиката на кремиране на починалите.



„Много малка група от хора са погребвани по този начин. Може с голяма доза сигурност да се предполага, че това са били изтъкнати за времето си хора, тъй като погребалните кораби като цяло са много редки“, подчертава Антон Сейлер.


Част от находките от двете погребения ще бъдат изложени в експозициите на музея в Гамла Упсала и в Стокхолмския исторически музей.

-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...