20 юни 2019 г.

Снимка: HiPOD
Сондата Mars Reconnaissance Orbiter, която е в орбита около Марс, е заснела много интересна снимка. На 17 април 2019 година във фокуса на обектива на сондата е попаднал кратер, разположен в района Валерс Маринърс. Според изчисленията, които са направени от експерти на програмата за проучване на Марс, кратерът се е образувал във времето между месец септември 2016 година и февруари 2019 година. Кадърът е заснет от дистанция 225 километра от повърхността на Червената планета.

Кратерът е с ударен произход и вследствие на катаклизма под червеникавата, прашна повърхност се е разкрила по-тъмна контрастираща област. Сините тонове са добавени от специалистите, които обработват изображенията от сондата, като целта е по-отчетливо да се различат уврежданията на почвения пласт спрямо фона.


Вероника Брай, експерт от екипа, работещ с Mars Reconnaissance Orbiter, обяснява, че ширината на кратера е около 15-16 метра. Метеоритът, който е причинил появата му на марсианската повърхност, най-вероятно е бил около 1,5 метра в диаметър.



Учените предполагат, че след стълкновението е разкрита част от базалтови скали под повърхността на Марс, но не може да се каже, дали са засегнати и някакви залежи от лед, намиращи се на по-голяма дълбочина. Подобни кратера за експертите са същински скъпоценни находки, защото им позволяват да надникнат под повърхността на Червената планета, без да се налага да се използват сложни специални ровъри с възможности за сондиране.


-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...