20 юни 2019 г.


Косатки се срещат из водите на целия Световен океан. Морски биолози са се натъкнали край бреговете на Норвегия на огромно стадо от тези бозайници: около 300 косатки пируват с океанска селда.

Косатките (лат. Orcinus orca) са най-големите представители на хищните делфинови. Отделни видове достигат на дължина до 10 метра и тегло до 8 тона (за сравнение, сивите делфини и афалините достигат до 4 метра дължина, а рекордьор сред гриндите е екземпляр с дължина 8 метра и тегло от 3 тона). Косатките се хранят с риба, главоноги мекотели, морски костенурки, бозайници и птици. При това, за всяка отделна популация е характерна тясна „специализация“ в хранителната диета. Някои стада, обитаващи Норвежко море, ловуват предимно перконоги, но съседите им по акватория предпочитат селдата.

Обединението USEA, което работи в Норвегия, редовно изпраща експедиции към местообитанията на косатки. Целта на тези проучвания е да се изучат навиците и живота на големите хищници. Основателят на компанията, Пиер Робер дьо Латур заснема най-интересните срещи с тези животни.



Създал е цяла поредица от кратки клипове, обединени в цикъл под названието „Легенда за косатките“. Един от епизодите е много впечатляващ: участниците в експедицията се оказват сред двеста-триста косатки, които са открили огромен пасаж от следа и са се впуснали в истинско пиршество.


Самият Пиер дьо Латур, който има над 20 години опит в изследването на косатките, споделя, че никога до този момент не е виждал толкова много индивиди събрани на едно място.


-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...