18 май 2021 г.


Дончод-хурал, Вишакха Пуджа, Сага Дава, Весак — така различните народи наричат общия и най-важен за всички будисти празник. С него се отбелязват всъщност трите главни събития в живота на Сидхарта Гаутама Буда Шакямуни:  раждането му (Джаянти), просветлението (Бодхи) и нирваната (Паринирвана). Между първото и последното събитие се смята, че са изминали 80 години. Но Буда се сдобива с Просветление и става „бодхисатва“, когато е на 35 години. Повечето будистки школи приемат, че тези три събития са се случили в един и същи ден през годината, затова в тяхна чест се отбелязва и единния празник.

Датата на празника всяка година се изчисля по астрологични таблици. Има обаче някои нюанси в астрологичните изчисления, които отчитат, че на различните територии лунния ден започва по различно време, затова и в някои страни датите на празника може да не съвпаднат.

Дончод се смята за най-важния от всички будистки празници. Тържествата и ритуалите продължават една седмица. През това време във всички будистки манастири се провеждат тържествени молебни, масови процесии и шествия. Храмовете се украсяват с гирлянди от цветя и хартиени фенери, които символизират просветлението, което светът може да познае само чрез учението на Буда. На териториите на храмовете, най-често около свещени дървета и ступите, по земята се поставят маслени лампи. Цяла нощ монаси четат молитви и разказват пред вярващите истории от живота на Буда и неговите ученици.


Миряните също се събират в храмовете, където участват в масови медитативни сеанси и слушат през цялата нощ проповедите и наставленията на монасите. Така всички се приобщават към Учението на Буда (Дхармата). Особено строго в дните на празника се спазва забраната да се вършат каквито и да е селскостопански работи и други дейности, които могат да причинят вреди на което и да е живо същество.



След приключване на празничните молитви, миряните дават на монасите обилно угощение и им поднасят различни дарове. Това освен засвидетелстване на верността към наставленията на Буда е израз и на почит към монашеската общност, която се смята за една от Трите скъпоценности.

В навечерието на празника вярващите пращат на приятели и близки поздравителни картички, които по традиция са изрисувани със сцени от живота на Буда.


-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...