3 април 2022 г.


Да се свържеш с интернет, да комуникираш в социалните мрежи и да разменяш снимки, аудио и видео материали, да изпращаш електронна поща, да снимаш видео и да знаеш точно къде се намираш в момента, да не говорим за такива обикновени неща, като да играеш или да го ползваш като калкулатор, календар, часовник, фенерче, хронометър, диктофон, бар код скенер и накрая, да си пуснеш да гледаш някакъв филм. Преди 30-тина години никой дори не си е помислял, че всичко това може да се побере в един апарат, който да носим в джоба си. Изначалната му функция – гласовата връзка, днес за повечето притежатели на мобилен телефон вече не е основната възможност, която им предоставя такова устройство.
Всъщност, днешните мобилни телефони са мини компютри, които са навлезли трайно в ежедневието на обикновените хора по цял свят.

Когато се появява през XIX век, телефонният апарат също е приеман като нещо от сферата на фантастиката. Същото важи, обаче, и за подводниците, самолетите, ракетите  и полетите в космоса. Не са единични случаите, когато родените във фантазията на литературните творби шеметни плодове на въображението са служили впоследствие като импулс за учени, изследователи и изобретатели, които се заемат с реализация на неща, които изглеждат просто като красиви приказки.

През 1910 година американски журналист предсказва, че един ден ще има телефони, които няма да се налага да бъдат постоянно свързани с кабели. На практика става дума за мобилните телефони. Още в първите следвоенни години по тази идея започват да работят в компанията AT&T и нейният изследователски център Bell Laboratories. Едновременно върху създаването на апарат за мобилни комуникации се водят работи и в конкурентната им компания Motorola.



Знаковото събитие, което бележи началото на мобилните телефони, заради което по-късно датата е приета като техния рожден ден, се случва на 3 април 1973 година.
Мартин Купър позира с
Motorola DynaTAC 8000X през 2007 г.
На този ден инженерите от Motorola Мартин Купър и Джон Митчъл дават пресконференция, по време на която показват първите функционални мобилни телефони, разработка на тяхната компания. Пресконференцията е свикана в зала на хотел Хилтън на Шесто авеню в Манхатън. Преди началото ѝ, пред погледите на минувачите на улицата и на събралите се журналисти, Мартин Купър за пръв път провежда телефонен разговор чрез мобилен телефон. Първото позвъняване от Motorola DynaTAC 8000Х той прави до д-р Джоел Станли Енгъл, който ръководи конкурентния разработчик на мобилни телефони за АТ&T - Bell Laboratories.Пред погледа на журналистите, Купър набира телефонния номер. Motorola DynaTAC осъществява радиовръзка със специално изградената наблизо до мястото, където се провежда пресконференцията базова станция. Разговорът започва с думите: "Здравей, Джоел, Марти е.  Обаждам ти се от клетъчен телефон, истински, мобилен, клетъчен телефон".  Тези думи са посрещнати с мълчание от другата страна, като Мартин Купър по-късно казва, че "усещах как конкурентът ми усеща стиска зъби, за да не се разкрещи. Нашата компания по онова време беше малка фирма от Чикаго и от конкуренцията се отнасяха към нас със снизходително пренебрежение".

Мартин Купър работи в сферата на телефонията и от дълги години се занимава с разработването на мобилни телефонни апарати, предназначени за вграждане в автомобили. Подобни устройства обаче тежат от порядъка на 13-14 килограма. Така че, новият апарат, от който извършва първото позвъняване до познатия си в Bell Laboratories, тежащ малко по-малко от 900 грама, наистина представлява технологичен пробив. Разбира се, ако на някого днес кажеш, че в ръцете си държиш „технологично чудо“, тежащо почти килограм, с дължина на корпуса 22 сантиметра, ширина около 4 см и дебелина към 12 см, ще го приеме като добра шега. През 1973 година обаче, това наистина е реално чудо, дори и с всичките му недостатъци: времето за разговори, което му осигуряват акумулаторите, е около 30 минути, а после трябва да се зареждат в продължение на десетина часа.

Motorola DynaTAC 8000X
Но от този момент насетне събитията започват да се развиват с ускорени темпове. Опитните модели мобилни телефони се превръщат в масово произвеждани и се появяват на пазара. Въпреки че са много скъпи – цената на първите апарати надхвърля 3500 долара, мобилните телефони се радват на голямо търсене. Motoro DynaTAC 8000X, например, се предлага в началото на цена от 3985 долара, което, като се отчете инфлацията, днес надвишава 10 000 долара.

Освен Motorola в процеса на разработване и усъвършенстване на мобилните телефони се включват и нови производители, чиито търговски марки днес са познати на всеки човек по света. В тази сфера забележителен е приносът на такива индустриални гиганти, като Nokia, Siemens, Philips, Sony, Ericsson, Benefon, Sharp, Samsung, LG, Apple и т.н.

Развитието на технологиите постоянно намалява размерите на мобилните телефони. Едновременно расте и капацитетът на паметта им, производителността, времето за работа на батерии се удължава. Появяват се и нови модни тенденции в чисто физическото им изпълнение: от монолитните апарати в началото, през слайдерите, „затварачките“, стремежът да са колкото се може по-малки до съвременните смартфони, които се налагат през последните години.



Днес мобилните телефони са до такава степен навлезли в бита ни, че актуална става темата за вредите от употребата им – от дискусиите за евентуалното им влияние върху здравето, безопасността от използването им в определени случаи и чак до прекалено многото време, което прекарваме, взирайки се в екраните на смартфоните. За добро или за лошо, мобилният телефон вече е неразривна част от живота ни. Така че, датата 3 април има право да се смята за „рожден ден“ на едно от знаковите устройства от ХХ век, които безусловно променят бъдещето на цивилизацията ни.

-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>


0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...