4 април 2022 г.


В средите на колекционерите на пощенски марки я наричат „Принцесата на филателията“. А историята на „Британската розова Гвиана“ започва на 4 април 1856 година. Началото на най-рядката от всички напечатани някога пощенски марки  - марка на колонията Британска Гвиана – започва в днешната Кооперативна република Гвиана.

Уникалната марка е една от отпечатаните в серия от три стандартни марки и е предназначена да се използва заплащане на пощенската услуга по доставка на местни вестници. Другите два типа марки от серията – едната отново на червена подложка с номинал 4 цента и синя, също с номинал 4 цента, са предназначени за заплащане на пощенски услуги.
Серията се появява по чиста случайност. През 1856 година в колонията очакват с кораб да бъдат доставени марки, отпечатани във Великобритания. Те обаче така и не пристигат, затова местния пощенски директор E. T. E. Далтън поръчва спешно да бъде отпечатана серия от три марки. Поръчката е дадена на печатницата на Джоузеф Баум и Уилям Далъс в Джорджтаун, където се печата и вестника „Офишъл газет“.


Далтън дава основни насоки каква да бъде рисунката на марката, но в печатницата проявяват усърдие и по собствена инициатива добавят на марките собствено изображение на платноход. Пощенският шеф не харесва крайния резултат, който е отпечатан на 4 април 1856 година, и като мярка срещу разпространяване на фалшификати, нарежда цялата кореспонденция, облепена с новите марки, да бъде подписвана от пощенските служители.

Уникалната „Британска розова Гвиана“ (във филателните каталози се води като British Guiana 1c magenta) е осмоъгълна, без перфорации. Отпечатана е с черно мастило върху червена основа. В централната ѝ част има изображение на тримачтова шхуна. Над изображението на шхуната и под него на латински е изписан девизът на колонията Damus Petimus Que Vicissim („Даваме и се надяваме да получим“).



Днес в света е известно за съществуването само на един екземпляр от марката. Той е с номинал 1 цент. Осмоъгълната марка е изпълнила предназначението си – с нея да бъде заплатена пощенска услуга. В съответствие с инструкциите на пощенския шеф Далтън, в лявата страна на марката се вижда подпис, положен от пощенски служител. Въпреки че на външен вид тя изглежда доста мръсна и има поставен пощенски печат в горния ляв ъгъл, марката е смятана от колекционерите за безценна.

Реконструкция на марката
През 1873 година 12-годишният тогава шотландски ученик Луис Върнън Воган попада на „Британската розова Гвиана“. Той я забелязва сред кореспонденцията на баща си; на едно от писмата от чичо му, изпратено от градчето Демерара в Британска Гвиана, вижда тази марка и внимателно я отлепя, като нагрява плика на пара. Тъй като не е упомената в каталозите на пощенските марки, момчето я продава след няколко седмици на своя познат – съсед на име Н.Р. Маккинън, който е запален колекционер. Получава за марката няколко шилинга, които пресметнати в съвременен еквивалент се равняват на между 50 цента и 2,50 долара.


Пет години по-късно колекцията на Маккинън става собственост на търговеца от Ливърпул Томас Ридпат. В началото той не обръща внимание на марката, но впоследствие детайлно я изследва и след консултации с няколко специалисти осъзнава, че притежава една от най-редките марки в света.
После уникатът се оказва в Европа и след няколко драматични препродажби през 1980 година е закупена от Джон Дюпон – филантроп и индустриалец, член на един от най-богатите родове в света. Той заплаща за нея 935 000 долара.



През 1997 година Джон Дюпон получава 30-годишна присъда за убийството на олимпийския шампион по свободна борба Дейвид Шулц. Когато собственикът на марката попада зад решетките, уникалният артефакт най-вероятно е прибран в трезорите на някоя банка и остава там до смъртта на Джон Дюпон, който почива в затвора през 2010 година. А през месец март 2014 година става ясно, че легендарната и единствена пощенска марка ще бъде предложена на търг от аукционната къща Sothebys.

Търгът се провежда в рамките на разпродажбата на вещи, собственост на починалия Джон Дюпон. Говорителят на Sothbebys по това време, Дейвид Райдън, казва в едно интервю, че „става дума за най-уникалната марка в света. За всеки колекционер тя е върха във филателията“.


Търгът е проведен на 18 юни 2014 година. „Британската розова Гвиана“ с номинал 1 цент е продадена за 9,5 милиона долара и с това става най-скъпата марка в света. Собственик на униката става дизайнерът и собственик на фирма за производство на обувки Стюарт Вайцман, който я купува чрез наддаване по телефона буквално в първите минути след началото на тръжната процедура.


-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...