3 април 2019 г.


Грандиозна статуя на един от най-прочутите римски императори Траян са открили археолози в античния град Лаодикея (Лаодикея на Ликус), който днес се намира на територията на турската провинция Денизли. Артефактът датира от 113 година, твърдят експертите.

Експертите определят статуята като уникална по рода си по отношение на размера и сложността на изработката. Високата три метра скулптура е открита раздробена на 356 отделни фрагмента. Специалистите са реставрирали начупеният артефакт. Композицията представя император Траян, а в нозете му е изобразен коленичил вражески воин, чиито ръце са вързани зад гърба. Разкопките в античния град, по време на които е направено откритието, са ръководени от професор Челал Шимшек.


Професорът подчертава, че скулптурата е един от най-значимите артефакти, откривани на обекта през последните 15 години: „Близо до мястото, където открихме статуята, преди няколко години се натъкнахме и на най-важният и най-дългият текст от тази епоха – „Закон за водата“, който е гравиран върху мраморен блок с размери 90 х 116 см.


В текста са записани правилата за ползване на водата в града, както и солените глоби за нейното разхищаване; нарушителите можели да бъдат глобени с между 5 000 и 12 500 денрия. Установихме, че скулптурната група на Траян е изработена през 113 година, а императорът почива през 117 година. Досега на обекта са открити много статуи на император Адриан, но скулптура на Траян с такива размери и с толкова високо качество на изработката, откриваме за пръв път. Смятаме, че творбата е дело на скулптор, който лично е виждал императора, тъй като чертите на лицето на Траян са предадени много точно и с голяма детайлност. Траян е истински умел пълководец: по негово време империята достига максималните си територии и Рим е на върха на богатствата си“, казва професорът.



Статуята изобразява Траян, облечен в къс хитон и дрехата му пада от лявото рамо, а детайлите по скулптурата - според Шимшек – следва да се разглеждат с особено внимание.
„Върху бронята на императора много ясно се виждат различни изображения. В горната част е изобразен Юпитер, небесният повелител на гръмотевиците. В средата на гърдите е изобразена главата на горгоната Медуза, което е олицетворение на страшната мощ на императора. Има и два симетрично изобразени грифона, които са символи на Аполон. С изображенията им се напомня, че императорът е подкрепял изкуствата“.


„Грифоните са прострели предните си лапи към купа с вода. В светлината на открития наблизо „Закон за водата“, това изображение показва, че императорът е финансирал изграждането на акведукт в Лаодикея. Съоръжението е строено от каменни блокове травертин… След завършването му, тъй като Лаодикея се слави като много богат град, местните са посветили на Траян тази грандиозна статуя и фонтан“, казва в заключение проф. Шимшек.



Статуята е разрушена по време на мощно земетресение. 356-те къса от скулптурната група са били погребани под фонтана, който и днес може да се види. Находката се смята, че е уникална и безпрецедентна в световен мащаб и е точно на 1906 години.

-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...