14 март 2019 г.


Екип учени от Университета на Кардиф и Университетския колеж в Лондон е извършил анализи на останки от прасета, открити в близост до световноизвестния мегалитен комплекс Стоунхендж. След анализ на изотопите в свинските кости, учените установяват, че преди четири хилядолетия и половина хора от цяла Англия са се стичали на това място, за да пируват. Резултатите от изследването са публикувани в статия за списание Science Advances.

В околностите на Стоунхендж археолози са открили големи кости, които някога са принадлежали на 131 свине. Авторите на новото изследване наричат тези животни „основното блюдо за организирания пир“. Затова се заемат да установят произхода на прасетата. Целта на анализите е, да се разбере, кой е участвал в пира – само местни жители или и гости от други, далечни райони.


За да се сдобият с необходимата им информация, учените изследват съотношението на изотопите на различни химически елементи. Разглеждат разновидностите на стронций, кислород и сяра, които имат различни форми – в зависимост от геологията, климата и близостта до крайбрежието, съответно. Освен това са анализирали и изотопите на азот и въглерод, за да определят и с какво са се хранили животните.

Авторите на изследването пишат, че трите елемента, по които може да се съди за местоположение, показват широко териториално разпръскване. Изследователите твърдят, че съгласно техните анализи, към Стоунхендж са се стичали хора от цяла Англия. В епохата на късния неолит (т.е., преди около 4500 години), хора от североизточната част на Острова, от Западен Уелс и Южна Шотландия са участвали в пировете край мегалитния комплекс.



Откритието се оказва неочаквано за историците, защото предполага наличието на социална общност сред населението на Британия още по време на неолита. Нито едно предходно изследване не допуска подобна хипотеза. Освен това възникват и някои въпроси, касаещи древните жители на Острова. Свинете не са способни самостоятелно да преодоляват големи разстояния, затова се налага или да бъдат транспортирани или да бъдат заклани и месото им да бъде консервирано така, че да не се развали по време на дългото пътуване. И двата варианта, обаче, изискват определени навици и технологии.


Изследването от своя страна демонстрира, че дори такива артефакти като кости от прасета могат да дадат богат масив от нова информация. Затова учените се надяват, че в бъдеще ще могат да проведат и други мащабни мултиизотопни анализи, които ще помогнат да се обясни пренасянето на свинете на толкова големи за онова време разстояния, или ще поднесат и други неочаквани открития.


-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...